La Vanguardia (Català)

Economia espera recuperar els 19 milions d’afiliats a finals d’any

La taxa d’atur baixaria fins al 16,6%, dos punts menys que al tancament del 2016

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

Per causa en bona part de l’inusual calendari de tramitació d’aquests pressupost­os generals per al 2017, el quadre macroeconò­mic presentat ahir junt amb els nous comptes va mostrar més ajustos que grans novetats. El principal canvi en relació amb les previsions aprovades el desembre passat té a veure amb l’evolució futura del mercat laboral: amb una millora a l’alça, les estimacion­s del Govern assenyalen que a finals d’aquest any Espanya recuperarà els 19 milions d’afiliats a la Seguretat Social. Amb els quals s’acosta a l’objectiu de 20 milions d’ocupats fixat per l’Executiu de Rajoy per donar per tancada la gran recessió.

Atrapar els 19 milions d’afiliats significa a més que, en termes d’Enquesta de Població Activa (EPA), la taxa d’atur quedarà al voltat del 16,6%, un punt menys del previst en l’anterior quadre macroeconò­mic i dos punts per sota de la taxa de l’últim trimestre del 2016. En termes absoluts, la projecció feta pública ahir implica la creació de mig milió de llocs de treball, mantenint un ritme molt similar al dels últims anys, malgrat que el creixement econòmic previst es manté en el 2,5% del PIB per a aquest 2017, davant el 3,2% de l’any passat. Alhora, la xifra d’aturats descendiri­a fins a situar-se al voltant dels 3,8 milions de persones.

El ministre d’Economia, Indústria i Competitiv­itat, Luis de Guindos, va insistir ahir en que les estimacion­s “són molt prudents” i va mostrar el seu convencime­nt del fet que en els propers dies els analistes començaran a millorar-les a l’alça.

Guindos va destacar que per segon any consecutiu esperen una aportació positiva de les exportacio­ns al creixement econòmic, una situació que “no ha passat en els últims 20 anys”. Les exportacio­ns, de les quals s’estima un creixement anual del 5,1% (en les projeccion­s anteriors, era del 5,9%), faran que el saldo exterior aporti quatre dècimes al PIB (millora en tres dècimes). Aquesta rebaixa en l’augment de les exportacio­ns ve de la mà d’una caiguda també en l’evolució de les importacio­ns, que passen del 5,9% al 4,3%.

El consum privat continua empenyent l’activitat econòmica, però amb una mica menys d’intensitat que la prevista el desembre passat: el quadre apunta a un increment anual del 2,6%, una dècima menys que en les anteriors previsions i sis per sota del registrat el 2016. No hi ha grans alegries per al desemborsa­ment de les administra­cions, la inversió pública perdria una dècima en l’última revisió i repetiria una pujada del 0,8%, com l’any passat. Guindos va assegurar que l’augment del consum de les famílies se sustenta en la millora de la confiança en l’evolució de l’economia espanyola i en la creació d’ocupació, amb una millora de la renda.

Economia fa també una revisió a la baixa de la inversió en béns d’equipament i en construcci­ó, amb una pujada conjunta del 2,6%, davant el 3,4% recollit en el quadre del pla pressupost­ari enviat a Brussel·les a finals del 2016.

Espanya s’ha compromès a més a tancar l’exercici amb un desfasamen­t equivalent al 3,1% del PIB. Per aconseguir aquesta meta, l’equip econòmic del Govern vol que el desequilib­ri entre els ingressos i les despeses de l’Administra­ció central passi del 2,52% del 2016 (confirmat dijous per Hisenda) a l’1,1% en dotze mesos. No es tracta d’un repte senzill, sobretot si es té en compte que entre l’any passat i el 2015 amb prou feines van poder reduir el dèficit set centèsimes. L’ajust per a les comunitats autònomes és molt menys exigent: han de rebaixar el desajust fiscal fins al 0,6% del PIB (el 2016 va ser el 0,7%, un topall que van superar al final per poc més d’una dècima). Un camí més senzill si s’aproven els pressupost­os generals de l’Estat presentats ahir pel Govern, que preveuen 5.387 milions d’euros addicional­s en l’apartat de lliurament­s a compte a les comunitats. Per la seva banda, els fons de la Seguretat Social no podran superar el límit de l’1,4% de dèficit (més de dues desenes que el registrat el 2016).

En paral·lel, les previsions continuen mantenint que el deute públic es reduirà lleument i es tancarà aquest any amb un 99% del PIB, quatre dècimes menys que el 2016.

Guindos insisteix que són projeccion­s “molt prudents” i destaca l’evolució de les exportacio­ns

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Empleats de la indústria alimentàri­a
LLIBERT TEIXIDÓ Empleats de la indústria alimentàri­a
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain