La Vanguardia (Català)

Convicció i aposta

- Ramon Aymerich

Les infraestru­ctures tenen moltes virtuts. Per a les empreses, perquè impliquen càrrega de feina futura. Per als inversors, perquè suposen creixement a mitjà termini. Per als economiste­s, que hi recorren quan observen en l’economia símptomes d’estancamen­t. I per als polítics, perquè quan Donald Trump o JeanClaude Juncker parlen d’infraestru­ctures, en realitat estan parlant de llocs de treball.

A més d’economia, les infraestru­ctures són política, el que ara anomenen pensament estratègic. La Xina ha teixit en vint anys una vasta xarxa d’infraestru­ctures a tot el món. Per garantir-se l’aprovision­ament de recursos naturals. I per assegurar el trànsit de les seves exportacio­ns.

A Espanya, les infraestru­ctures han estat clau en el model econòmic. En l’espai en què es troben les grans constructo­res i l’alt funcionari­at de l’Estat habita un dels nuclis més grans del poder contempora­ni (del qual la llotja del Bernabeu en seria un reflex). I en el disseny d’aquestes infraestru­ctures, la política ha pesat tant o més que el sentit econòmic. El títol del llibre de Germà Bel (Espanya, capital París) és una imatge rodona d’aquesta voluntat política històrica: ancorar a Madrid

Invertir en infraestru­ctures té moltes virtuts, però entre les quals no figura fer miracles a curt termini

tot el potencial del territori mitjançant un model de comunicaci­ons radial.

Però el model radial casa malament amb la història i la naturalesa. El litoral mediterran­i ha estat la via de pas més freqüentad­a en el temps. Ho sabien els fenicis (el primer cabotatge). Els romans (la Via Augusta). I fins i tot ho sap el mosquit tigre (la naturalesa és sàvia), que en l’última dècada ha utilitzat com a refugi els pneumàtics dels camions que transiten les seves carreteres per expandir-se cap al nord. Hi va haver un moment, als 60, que la tecnocràci­a del tardofranq­uisme va coincidir amb el Banc Mundial i d’allà van néixer les primeres autopistes. Però va ser un moment d’excepció. L’objectiu ha estat sempre el model radial, i l’AVE l’últim capítol. Sense oblidar dreceres febrils com els anys en què José María Aznar va imaginar un eix del bé al voltant de Madrid, València i les Illes.

Aquesta setmana Mariano Rajoy ha visitat Barcelona per prometre inversions futures (endarrerid­es i ajornades durant molts anys) en el corredor mediterran­i. Però als seus assessors els ha faltat convicció i enfocament. Convicció perquè l’endemà el mateix president del Govern central prometia la mateixa “pluja” de milions a altres comunitats. És a dir, si hi ha una aposta, fa de mal creure. Més aviat el contrari: el Ministeri de Foment insisteix a imputar al corredor mediterran­i inversions que materialit­za a Madrid. I encara ha faltat més enfocament. Perquè les infraestru­ctures tenen moltes virtuts, però entre aquestes no hi figura fer miracles a curt termini. I, sobretot, no serveixen per revertir un conflicte (Catalunya) en el qual ja no es discuteix de diners ni d’inversions, sinó de reconeixem­ent i de sobirania.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain