La Vanguardia (Català)

Isolux, en preconcurs un any després del rescat

La companyia, asfixiada, negocia liquiditat de la banca

- LALO AGUSTINA Barcelona

Isolux Corsán, multinacio­nal especialit­zada en concession­s, energia i serveis industrial­s, va presentar ahir preconcurs de creditors a Madrid per forçar una negociació amb la banca que eviti mals majors. La companyia arrossega fortes dificultat­s financeres des de fa molt de temps. L’any passat, va arribar a un acord amb un grup de 20 bancs per capitalitz­ar bona part del seu deute, superior als 2.200 milions d’euros. Però el pla de rescat ha resultat fallit perquè el negoci no s’ha recuperat i la companyia assegura que necessita entre 300 i 400 milions d’euros que ningú no vol prestar-li en aquests moments.

Malgrat això, el principal problema d’Isolux ara mateix no és ni la liquiditat ni la solvència, sinó la seva escassa o nul·la credibilit­at. Ningú no sap exactament com està el grup, que ni tan sols ha formulat els seus comptes anuals del 2016. El Santander, que era un dels principals accioniste­s amb prop del 10% del capital, va desfer totes les seves posicions fa unes setmanes i va sortir del mig. El primer accionista ara és CaixaBank, amb el 10,6%, seguit de Bankia, amb el 6,5%, però el capital està molt atomitzat i aquesta és una altra dificultat afegida: la dispersió del risc complica molt les coses perquè dilueix la responsabi­litat a l’hora de tornar a contribuir.

De moment, el consell d’Isolux ha guanyat temps. El preconcurs de creditors blinda l’empresa davant els creditors, encara que també limita l’operativa, ja que els proveïdors –si no ho havien fet ja– passaran a exigir cobrar al comptat. “Som conscients del que hi ha i, en espera que s’aclareixin els números i sapiguem realment el que hi ha, ja estem negociant una injecció d’uns 50 milions per evitar que Isolux caigui en barrina”, van comentar ahir fonts financeres.

A tot estirar, la solució haurà d’arribar abans de quatre mesos, encara que Isolux va assegurar en un comunicat que sol·licitar l’empara de la llei concursal no afectarà el mantenimen­t de la seva activitat ni la capacitat d’execució dels projectes iniciats en els últims mesos. La companyia té més de 5.000 treballado­rs repartits entre Espanya (al voltant d’un miler) i una trentena de països de tot el món.

El 2015, l’últim exercici complet

Amb 5.000 empleats en una trentena de països, l’empresa té ara quatre mesos per aconseguir un acord

amb els comptes presentats, Isolux va facturar 2.200 milions. L’empresa compta amb 7.000 quilòmetre­s de línies d’alta tensió al Brasil, l’Índia i el Perú; és una potència mundial en la instal·lació de plantes fotovoltai­ques; i gestiona 30.000 places d’aparcament a Espanya. La companyia que presideix Nemesio Fernández-Cuesta, ex-alt càrrec de Repsol, no ha estat aturada en els últims mesos. Després de vendre un parc eòlic a l’Argentina i la filial de plantes fotovoltai­ques T-Solar, treballava per desprendre’s de la resta d’actius quan s’ha quedat sense liquiditat.

 ?? F. CARTER SMITH / BLOOMBERG ?? Nemesio Fernández-Cuesta, president d’Isolux
F. CARTER SMITH / BLOOMBERG Nemesio Fernández-Cuesta, president d’Isolux

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain