La Vanguardia (Català)

Oryzon capta 18 milions per al nou fàrmac per a l’esclerosi

Per primera vegada fons dels Estats Units inverteixe­n en una biotec espanyola

- ROSA SALVADOR Barcelona

La biotecnolò­gica catalana Oryzon Genomics va anunciar ahir que ha tancat una ampliació de capital de 18,2 milions d’euros mitjançant una col·locació privada entre inversors institucio­nals. La biotecnolò­gica, que desenvolup­a nous fàrmacs epigenètic­s, va emetre 5,7 milions d’accions ordinàries, a 3,20 euros per títol, un preu que suposa un descompte del 17,86% respecte a la cotització borsària de la firma de dijous passat. L’ampliació, realitzada sense drets de subscripci­ó preferent per als actuals accioniste­s, que han vist reduïda la participac­ió en l’empresa un 20%, va provocar una caiguda borsària de les accions del 14%, fins als 3,35 euros.

Carlos Buesa, fundador i conseller delegat d’Oryzon, va explicar que l’ampliació de capital suposa una fita per al sector biotec espanyol: per primera vegada hi han entrat com a accioniste­s fons nord-americans especialit­zats en el sector de les dues costes, tant de Boston com de San Francisco, a més de fons institucio­nals europeus de pensions i companyies d’asseguranc­es. L’ampliació, que supera fins i tot el que va captar la firma en sortir a borsa, ha estat a més sobresubsc­rita.

Buesa va explicar que l’ampliació representa un gran suport econòmic per a la companyia, perquè la dota de fons per portar a fase 2 el nou fàrmac Ory-2001. “Tenim previst començar els assajos del medicament per a l’esclerosi múltiple aquesta tardor”, va explicar. Els assajos clínics d’Ory-2001 suposaran una inversió de 25 milions de dòlars (uns 23 milions d’euros) en la mateixa fase 2 i en ampliar les seves indicacion­s, des de les inicials d’alzheimer i parkinson a l’esclerosi múltiple i la malaltia de Huntington.

Amb aquesta ampliació Oryzon té en aquests moments 46 milions d’euros a caixa per escometre en solitari la investigac­ió d’aquesta fase 2 (uns assajos que es realitzen en poques persones i destinats fonamental­ment a avaluar la seguretat del fàrmac), encara que Buesa va assenyalar que estan oberts a associar-se amb alguna gran empresa per culminar aquesta fase, com van fer amb Roche amb el seu anterior fàrmac.

La capacitat financera d’Oryzon, a més, es veurà reforçada encara més en els propers anys pels ingressos pendents de rebre de Roche pel desenvolup­ament del seu primer fàrmac, un tractament contra la leucèmia denominat Ory-1011 que ja ha entrat en fase 3, i que podria suposar unes vendes anuals de 2.000 milions de dòlars. La firma ha rebut ja més de 25 milions de Roche, i pot arribar a rebre’n 466 milions més.

La firma té 46 milions de caixa per acabar els assajos de fase 2 d’Ory-2001

 ?? SERGI ALCÁZAR BADIA / ARXIU ?? Carlos Buesa és fundador i conseller delegat d’Oryzon Genomics
SERGI ALCÁZAR BADIA / ARXIU Carlos Buesa és fundador i conseller delegat d’Oryzon Genomics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain