La Vanguardia (Català)

La Graduate School of Economics celebra els 10 anys amb sis Nobel

L’escola de Barcelona ha format 2.000 alumnes, el 85% estrangers

- Barcelona BLANCA GISPERT

“Abans, es deia que Catalunya havia de potenciar els estudis en microecono­mia, perquè és un territori amb un teixit empresaria­l fort, i que els estudis en macroecono­mia eren assumpte de Madrid, que és capital de l’Estat i compta amb la seu d’institucio­ns com el Banc Central. La Barcelona Graduate School of Economics (GSE) ha trencat aquest esquema i ha demostrat que Catalunya també pot ser referent internacio­nal en estudis sobre macroecono­mia”. L’economista i exconselle­r de la Generalita­t, Andreu Mas-Colell, valorava així el transcurs de l’escola privada de recerca econòmica que va fundar ara fa deu anys.

L’objectiu, explica, era “agrupar la investigac­ió del departamen­t d’Economia de la Universita­t Pompeu Fabra, el departamen­t de Fonaments de l’Anàlisi Econòmica de la Universita­t Autònoma de Barcelona, l’Institut d’Anàlisi Econòmica del CSIC i el Centre de Recerca en Economia Internacio­nal i convertir-los en un hub de recerca internacio­nal”.

Deu anys després, i havent superat la crisi sense problemes, diu Mas-Colell, la GSE ha format 2.000 alumnes, el 85% dels quals estrangers, i s’ha convertit en la primera institució de l’Estat en matèria de recerca econòmica i la cinquena d’Europa, segons Research Papers in Economics. Joaquín Almunia, president honorífic de la fundació que sustenta la GSE, va afegir que l’èxit de l’escola s’explica per l’excel·lència dels seus professors, la cooperació entre centres i l’obertura internacio­nal, al sector privat i a les universita­ts.

Sens dubte, el prestigi de la institució va quedar reflectit ahir al matí, al campus de la Ciutadella de la UPF, on la GSE va reunir sis premis Nobel d’Economia per celebrar el seu desè aniversari. La sala estava plena a vessar. Hi van assistir més de 350 persones. Entre elles, la directora de l’escola, Teresa Garcia-Milà, el president honorífic del Consell Científic de la GSE, Hugo Sonnensche­in, i el president del patronat de la fundació privada que dona suport a la GSE, Ramon Marimon. També van acudir a l’encontre personalit­ats del món empresaria­l i institucio­nal com l’exconselle­r Antoni Castells, l’expresiden­t de Catalunya Caixa, Narcís Serra, el president de Banc Sabadell, Josep Oliu, l’advocat Miquel Roca i Junyent, el secretari d’Universita­ts, Arcadi Navarro, i el seu predecesso­r, Antoni Castellà.

La jornada va centrar l’atenció en les xerrades dels premis Nobel Oliver Hart i Bengt Holmström, guardonats enguany, i els seus predecesso­rs Alvin Roth, Chris Sims, James Mirrlees i Edward Prescott. Preguntats per la situació econòmica espanyola i catalana, Holmström, del MIT, va elogiar l’important creixement i dinamisme de l’economia catalana, que ha sabut treure “avantatge de la crisi”, gràcies a la indústria i les noves tecnologie­s i una bona interacció entre el sector privat i el públic. Per la seva banda, Hart, de la Universita­t nordameric­ana de Harvard, va dir que un dels aspectes més preocupant­s d’Espanya és l’elevat atur juvenil.

Holmström va dir que Catalunya ha sabut treure avantatge de la crisi i Hart va lamentar l’elevat atur juvenil

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ??
QUIQUE GARCÍA / EFE
 ?? POL SOLÀ / ACN ??
POL SOLÀ / ACN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain