La Vanguardia (Català)

EXTRADITAT­S

-

Víktor But va ser detingut el març del 2008 a Bangkok després d’una trobada amb dos agents de la DEA (departamen­t de lluita contra el narcotràfi­c dels Estats Units), que en una operació encoberta es feien passar per membres de les FARC que volien comprar-li armes. Després de dos anys detingut, les autoritats de Tailàndia van acceptar la petició dels Estats Units i van decidir extraditar But. Aquesta és la queixa principal de Moscou en aquest cas, i sempre ha afirmat que el trasllat de But als Estats Units és una violació de la legislació internacio­nal i un exemple de la naturalesa esbiaixada de la justícia dels Estats Units.

Però el de But no és l’únic cas. Moscou hi suma també el cas de Konstantín Yaroixenko, un pilot rus que va ser detingut a Libèria per forces especials dels Estats Units en una operació encoberta i acusat d’intentar transporta­r als Estats Units un carregamen­t de cocaïna. El van traslladar als Estats Units sense comunicar-ho a les autoritats russes i el 2011 el van condemnar a vint anys de presó.

L’any passat el Ministeri de Justícia de Rússia va enviar una petició als Estats Units perquè sigui transferit a Rússia, basant-se en la Convenció d’Estrasburg sobre el trasllat de persones condemnade­s, firmada el 1983. Konstantín Yaroixenko va dir el diari Izvéstia que fa diversos anys Rússia va fer la mateixa petició, però que en aquell moment Washington la va rebutjar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain