La Vanguardia (Català)

Nenes que són princeses

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

Aiko del Japó és la princesa més trista del món. La jove, de 15 anys, única filla de Naruhito, pròxim emperador del Japó, i de la princesa Masako, no podrà ser nomenada hereva ja que el Japó és l’única monarquia constituci­onal en què encara s’aplica la llei Sàlica, que prohibeix l’accés al tron a les dones. A Naruhito el succeirà el seu germà, Akishino, i a ell el seu fill, Hisohito.

Des del seu naixement, el 2001, nou anys després del casament dels seus pares, Aiko ha estat marcada per la fragilitat de la seva mare, que, pressionad­a per tenir un fill i que, a més, fos nen, va desenvolup­ar uns episodis depressius que l’han acompanyat des de poc després del casament, el 1991, quan el seu encant la va convertir en la successora natural de Diana de Gal·les. Li va durar poc l’alegria, encara que a diferència de la princesa anglesa, Masako, malgrat el que ha patit des que es va casar amb l’hereu japonès, no s’ha plantejat mai el divorci i ni fugir de palau, principalm­ent perquè, també a diferència de Diana, té el bé més preuat: Naruhito està de la seva banda.

Les tradicions estrictes de la casa imperial i les encara més estrictes lleis japoneses no atenen a raons, ni molt menys a sentiments. Fa uns mesos, l’emperador Akihito, de 83 anys, va sol·licitar, humilment, que se li permetés abdicar i el govern ha donat un termini de dos o tres anys per debatre una nova llei, ja que al Japó no es preveu aquesta possibilit­at. Potser faran tard.

FRAGILITAT

ESCOLAR

Al Japó, el curs escolar i universita­ri comença a mitjans d’abril i acaba a finals de març. La setmana passada, Naruhito i Masako van acompanyar la seva filla, Aiko, en la seva graduació a l’escola Gakushuin de Tòquio, on pròximamen­t co- mençarà els seus estudis superiors. Tots els mitjans japonesos van destacar que la jove, per primera vegada en anys, somreia i tenia bon aspecte. Des de finals de setembre fins a mitjans de novembre, Aiko va deixar d’anar a l’escola a causa de problemes de salut i la casa imperial va informar que la jove patia fatiga i disminució de la força física. Llavors es va revelar, igualment, que durant diversos mesos entre el 2010 i el 2011, quan anava a l’escola primària, la mare va haver d’acompanyar Aiko a classe cada dia, perquè a la nena la va afectar el “comportame­nt brusc” d’alguns companys del seu curs. És a dir que va patir assetjamen­t escolar. El que dèiem, pobrissona Aiko. La nena no serà mai emperadriu i fins i tot perdrà la condició de princesa i el títol d’altesa reial, com els ha passat a totes les dones de la família imperial, quan es casi, moment en què passarà a ser la senyora de... Únicament si es queda soltera conservarà el seu estatus.

LES SET DIFERÈNCIE­S

Comparada amb la cort imperial, la casa reial espanyola és el regne de la permissivi­tat. De moment, a Espanya, tot i que encara no s’ha variat la Constituci­ó per igualar les dones amb els homes en el dret a heretar la Corona, la princesa Elionor ocupa el primer lloc en l’ordre successori i la seva germana, la infanta Sofia, el segon. Letizia, a diferència de Masako, ha imposat les seves pròpies regles i ha variat aquelles tradicions que considerav­a que no s’ajustaven als nous temps. A Masako, diplomàtic­a brillant abans de casar-se, no li han permès moure ni un crisantem. La setmana que ve, els Reis fan la seva primera visita d’Estat al Japó i tindran ocasió de comprovar que les seves circumstàn­cies, tot i ser dures, no ho són tant.

 ?? ISSEI KATO / REUTERS ?? Naruhito, Aiko i Masako, la setmana passada a Tòquio
ISSEI KATO / REUTERS Naruhito, Aiko i Masako, la setmana passada a Tòquio
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain