La Vanguardia (Català)

La responsabl­e que el teu Facebook s’inundi de vídeos

- VÍCTOR-M. AMELA Barcelona

Es diu Fidji Simo, té 29 anys i és la flamant directora de Facebook Live, servei que és la nineta dels ulls del fundador de Facebook, Mark Zuckerberg. Ell personalme­nt s’ha fixat en aquesta noia, empleada seva, per dirigir Facebook Live, que permet als seus milions d’usuaris emetre imatges en rigorós directe.

En el seu últim número, la revista Fortune ha situat Fidji Simo en el lloc número 21 de la seva llista de les 40 persones menors de 40 anys (40 under 40) més prometedor­es del món a l’àmbit empresaria­l. Els mèrits de Fidji Simo són la seva preparació i, sobretot, la seva determinac­ió. Perquè va ser ella mateixa la primera que va lluitar pel seu somni: treballar un dia a Facebook. Un somni que la va portar de la seva França natal a Califòrnia.

Fidji porta vestits impecables, talons alts, maquillatg­e als ulls... i quan va arribar a aquell univers americà d’enginyers en texans i samarretes, li va preocupar lluir el seu aire francès elegant: havia de renunciar al seu estil per adoptar l’uniforme californià? Ho va preguntar als seus superiors, que la van tranquil·litzar. I el dia de Halloween va decidir disfressar­se de geek (friqui informàtic)... i els seus companys no la van reconèixer! Sí que van veure que Fidji Simo és militant del sentit de l’humor, “que tot ho cura”, assevera.

Francesa de naixement, Fidji Simo té orígens estrictame­nt mediterran­is: va néixer a prop de Montpeller, a la ciutat de Seta, el port pesquer més important de França, paradís del marisc gal, de mare italiana, avis espanyols i pare pescador.

Els seus pares la van criar amb exigència en actituds i formació, fins al punt que ella mateixa ha declarat que “els meus pares solien actuar amb mi com si fossin els meus caps en una empresa”. Ho assenyala amb afecte i gratitud, convençuda que aquella mà dura en la seva educació ha estat decisiva en la seva fulgurant carrera profession­al.

Va estudiar primer a l’escola d’estudis Superiors de Comerç HEC París, una de les principals escoles d’administra­ció d’empreses del món (l’escola la va fascinar quan la va veure, de nena, en un reportatge televisiu). Hi va arribar amb 18 anys, sense dissimular els seus modestos orígens familiars. Va participar en un programa d’intercanvi d’estudiants nord-americans, per acostar-se al seu somni: viure i treballar als Estats Units, i més encara a la meca de les seves empreses digitals, Silicon Valley. Un lloc que pilota els somnis i destins de les vides quotidiane­s de la humanitat. Un lloc, també, on només l’11% dels càrrecs directius d’empreses són dones: un altre desafiamen­t estimulant per a una lluitadora com Fidji Simo! Fins i tot Facebook ha declarat que té un 70% de treballado­rs masculins.

Fidji Simo va començar la seva carrera a França com a becària a les oficines d’e-Bay per a França i Espanya, des d’on va demanar de fer el salt a San José (Califòrnia). Allà, quatre anys després, va saber d’una vacant en el departamen­t de màrqueting de Facebook, i va presentar la seva sol·licitud. Jugant fort: en l’entrevista de feina es va declarar menys bona en màrqueting que en desenvolup­ament de nous productes. I va mostrar un producte nou creat per ella per a l’ocasió. La van contractar.

Després participar­ia en la creació de més productes, al capdavant de la publicitat de Facebook mòbil. Zuckerberg es va fixar en ella, nomenant-la directora de vídeos, notícies i publicitat, i de Facebook Live, el servei estel·lar de l’empresa. Aquesta noia és la que aconseguei­x que cada dia miris vídeos al teu Facebook...

Ella ha donat un “toc francès” a la seva gestió empresaria­l: “La seva educació francesa és un valor”, diuen col·legues seus. “Aquí hi ha lloc per a tots els talents”, declara Fidji Simo: “És un món en expansió i hi ha menys gelosia profession­al, ja que tots poden tenir èxits”. I no s’oblida de les persones que li donen suport: “Si he aconseguit brillar l’hi dec al meu marit: ell m’ha fet costat i m’ha seguit en els salts acadèmics, profession­als, laborals, sempre molt orgullós de mi des que ens vam conèixer a Seta, als 15 anys. Li dec molt, molt!”. Talentosa, lluitadora i humil, la brillant Fidji Simo (que potser ha perdut l’accent d’un originari Simó català) és agraïda i eixerida.

FILLA D’UN PESCADOR D’ORIGEN ESPANYOL A SETA (LLENGUADOC, FRANÇA), AQUESTA JOVE DE 29 ANYS HA ESTAT NOMENADA DIRECTORA DE FACEBOOK LIVE PER MARK ZUCKERBERG Envoltada d’informàtic­s en texans i samarreta, ella es maquilla i va amb talons, elegant Brillant, agraeix a un home el seu suport des que tenien 15 anys, avui el seu marit: “Li dec molt!”

 ?? . ?? La jove francesa ha fet realitat el seu somni de viure i treballar a Silicon Valley, on les dones encara ocupen tan sols un 11% dels càrrecs executius: un repte més per a ella
fidji simo
. La jove francesa ha fet realitat el seu somni de viure i treballar a Silicon Valley, on les dones encara ocupen tan sols un 11% dels càrrecs executius: un repte més per a ella fidji simo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain