La Vanguardia (Català)

Ivanka Trump posseeix més de 740 milions de dòlars

La Casa Blanca presumeix de la riquesa dels nous governants dels EUA

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

La Casa Blanca ha donat a conèixer el patrimoni de 180 alts càrrecs de l’Administra­ció, entre els quals hi ha la filla del president Ivanka Trump i el seu marit, que tenen una fortuna superior a 740 milions de dòlars.

La filla del president ha renunciat al sou de funcionàri­a, però no als beneficis de les seves inversions

Ivanka Trump, la filla predilecta del president dels Estats Units, ha assumit un càrrec d’assessora a la Casa Blanca, amb despatx i secretaria, però ha renunciat al sou. S’ho pot permetre perquè per a ella cobrar de l’administra­ció al voltant de 100.000 dòlars a l’any seria tant com afegir una molesta xavalla a la seva milionària fortuna que, a més, podria portar-li problemes ètics i fiscals. Ivanka Trump i el seu marit, Jared Kushner, són joves –tots dos van néixer el 1981– i estan àmpliament preparats per als negocis. Han declarat béns per un valor patrimonia­l que supera els 740 milions de dòlars (694 milions d’euros).

Ni Ivanka Trump ni Jared Kushner necessiten el salari públic, perquè les seves propietats continuen generant beneficis milionaris. Continuen rebent dividends de les seves inversions en el mercat financer i d’una immobiliàr­ia. Diversos experts asseguren que, a la llarga, els ingressos procedents de negocis privats els situaran en el centre de conflictes d’interessos. El president dels EUA té immunitat respecte a un possible conflicte d’interessos, però no el personal de la Casa Blanca, que, per llei, té prohibit prendre cap decisió que pugui beneficiar les seves empreses.

Jared Kushner ha dut a terme importants operacions immobiliàr­ies amb potències estrangere­s com la Xina i tant ell com ella han participat en les reunions de Donald Trump amb els líders estrangers que han visitat la Casa Blanca. Aquesta setmana esperen la visita del líder xinès Xi Jinping, que està generant una expectativ­a enorme.

Divendres a la nit la Casa Blanca va informar públicamen­t de les declaracio­ns patrimonia­ls de 180 alts càrrecs de la nova administra­ció, i resulta que la immensa majoria són milionaris, o bilionaris com es denomina als Estats Units als que tenen un patrimoni superior als mil milions de dòlars. Trump va fer una campanya molt populista dirigida a la classe obrera, els miners, els treballado­rs de la indústria manufactur­era, els empleats –i aturats– “de coll blau”, com se’ls denomina, però per governar només ha confiat en persones procedents de l’elit financera que han pastat fortunes milionàrie­s a base d’inversions a Wall Street, Hollywood, el mercat immobiliar­i i els mitjans de comunicaci­ó.

De l’informe de la Casa Blanca es desprèn que les fortunes sumades de 27 alts càrrecs de la nova administra­ció federal superen el 2.300 milions de dòlars. En la relació de la Casa Blanca no figuren els membres del gabinet, que ja van donar a conèixer la seva declaració patrimonia­l durant la seva compareixe­nça davant el Senat. Ja s’ha publicat que el gabinet de Trump és el més ric de la història dels Estats Units. Entre tots els seus membres guanyaven més diners en un any que el que reunien els cent milions de compatriot­es més pobres. Trump sempre ha presumit d’això: “Vull gent que hagi sabut fer fortuna”, solia dir en campanya, i ho ha tornat a destacar ara el portaveu Sean Spicer: “El president ha format aquesta administra­ció amb persones molt exitoses que han renunciat a moltes coses per entrar al Govern”.

 ?? ANDREW HARNIK / AP ?? Ivanka Trump i el seu marit, Jared Kushner, en un acte oficial a la Casa Blanca
ANDREW HARNIK / AP Ivanka Trump i el seu marit, Jared Kushner, en un acte oficial a la Casa Blanca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain