La Vanguardia (Català)

Mor el filòsof Salvador Pániker

Als seus llibres integra la saviesa oriental i el desenvolup­ament occidental

- SERGIO VILA-SANJUÁN

Barcelona no serà la mateixa sense Salvador Pániker, mort divendres a la nit “tranquil, a casa seva i sense patiment”, segons va informar el seu fill Agustín.

El filòsof de la trobada entre Orient i Occident, el gran entrevista­dor dels anys seixanta, l’activista pel dret a una mort digna, el cervell de l’editorial Kairós, va ser també un personatge mundà, seductor i presumit, amant de les converses intel·ligents, de les reunions sofisticad­es i el contacte amb el saber i el poder. Home de moltes facetes, una de les quals ha estat elevar el nivell de la discussió intel·lectual catalana i espanyola ajudant-la a incorporar la complexita­t ideològica del món posterior al maig del 68, i el seu pluralisme espiritual.

Nascut el 1927, el seu pare era un industrial indi que s’havia instal·lat a Espanya el 1916, i la seva mare pertanyia a la burgesia catalana. En la seva educació va pesar el cristianis­me progressis­ta matern i la influència del germà gran, Raimon, un dels primers intel·lectuals de l’Opus Dei (del qual després es va desvincula­r). Pániker pertanyia a la brillant ge- neració dels cinquanta, la de Barral i Gil de Biedma, als quals ha sobreviscu­t, gairebé trenta anys. També la dels cineastes Jaime Camino, Pere Portabella o el pensador marxista Manuel Sacristán.

La seva formació va tenir un caràcter molt plural i aviat es va fer camí al món dels negocis, i es va assegurar una posició acomodada. Casat amb la futura escriptora i dibuixant Núria Pompeia, amb qui va tenir cinc fills, el 1965 funda editorial Kairós. El 1966, a la contraport­ada del seu primer llibre important, Conversaci­ones en Cataluña, Pániker es definia amb les següents paraules: “Llicenciat en Filosofia, enginyer industrial, promotor d’empreses, músic i escriptor; fa un metre seixanta-vuit, pesa setanta-cinc quilos i té la pressió sanguínia baixa” (una reconeguda hipocondri­a el va acompanyar sempre). “Salut, treball intel·lectual, món afectiu: tot això al mateix sac, motius permanents de la meva vida,” escrivia als seus diaris de l’època.

Conversaci­ones en Cataluña recollia 25 entreviste­s amb personatge­s com ara Josep Pla, Salvador Espriu, Adolfo Marsillach, Pedro Duran Farrell i l’alcalde Porcioles: figures del franquisme, figures amb futur i figures de la contestaci­ó més o menys tolerada del moment. Va ser un best-seller, “le livre dont on parle le plus à Barcelone”, segons Le Figaro . El va seguir, intensific­ant el to polític, Conversaci­ones en Madrid (1969), pel que desfilaven ministres com Fraga o López Rodó i

opositors com Tamames i Tierno. Tots dos, llibres indispensa­bles per entendre la fase final del franquisme.

Convertit en una estrella del món cultural i social, Pániker col·labora regularmen­t a La Vanguardia (de la qual va rebre el premi de periodisme Godó Lallana) i es va integrar a l’escena de la llavors pròspera gauche divine. Això no li impedeix de consagrar-se a sistematit­zar una visió del món en què s’integren les seves inquietuds i influèncie­s. El 1982 publica el seu assaig clau,

Aproximaci­ón al origen, on es proposa de trencar amb el suposat antagonism­e entre l’espiritual­itat oriental i el món desenvolup­at i tècnic d’Occident. Per Pániker no hi ha conflicte: pots aprofitar les aportacion­s del taoisme, el budisme o el zen, i alhora servir-te dels punts de vista de la llavors naixent informàtic­a, la cibernètic­a o la teoria dels sistemes. I com a teló de fons, l’atenció a la contracult­ura dels Estats Units dels anys seixanta, de la qual va editar algunes de les figures principals.

Claus del pensament panikerià: assumir la complexita­t, evitar el dogma, apuntar simultània­ment a l’origen i cap al futur, ser més primitius i també més refinats. Les tesis d’aquest volum les completari­a als seus Ensayos retroprogr­esivos, en què abunda en conceptes com el paradigma ecològic i també l’hologràfic: cada individu és la totalitat de les coses, cada part conté el tot.

Va coquetejar amb la política i va ser diputat a la llista d’UCD per Barcelona de l’any 1977, fins que va renunciar. Compromès amb la lluita per l’eutanàsia, presidi l’Associació Dret a Morir Dignamente.

Després de publicar dos volums de memòries (Primer testamento­y Segunda memoria), l’última etapa de la seva vida Salvador Pániker es llança amb esperit juvenil a una singular aventura creativa. Ja fets els setanta comença a publicar uns dietaris reelaborat­s, en què combina reflexió íntima, vida social, retrats dels seus amics, històries sentimenta­ls (s’havia separat temps enrere de Núria Pompeia) i, per descomptat, una successió de pensaments en clau “retroprogr­essiva”. A Cuaderno amarillo ,i Variacione­s 95 segueix Diario de otoño, molt més greu i marcat per la malaltia i mort de la seva filla Mónica. El 2015 va publicar Diario de un anciano averiado, i fa uns quants mesos em va confessar que estava acabant un altre lliurament. Aquests llibres de l’última etapa li asseguren per si sols un lloc d’honor a la literatura espanyola contemporà­nia.

Va defensar l’eutanàsia, i va ser premi Godó de periodisme i autor d’uns diaris esplèndids

 ??  ?? Salvador Pániker fotografia­t al seu domicili barceloní l’octubre del 2015
Salvador Pániker fotografia­t al seu domicili barceloní l’octubre del 2015
 ?? LUIS TATO ??
LUIS TATO
 ?? LUIS TATO ??
LUIS TATO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain