La Vanguardia (Català)

Protestes amb sordina

- José Antonio Zarzalejos

José Antonio Zarzalejos reflexiona sobre la situació política catalana: “Les sentències del TSJC i del TS que condemnen a diferents penes d’inhabilita­ció i multa amb arrest substituto­ri Artur Mas, Irene Rigau, Joana Ortega i Francesc Homs, per la comissió del delicte de desobedièn­cia greu al Tribunal Constituci­onal, han registrat una sísmica gairebé impercepti­ble en l’opinió pública independen­tista. En tot cas, no han provocat expression­s de protesta pública col·lectiva”.

Per dret i sense anestèsia, el Cercle d’Economia ha descrit el diagnòstic sobre la situació en què es troba Catalunya: hi ha un “cansament acumulat”, també una “radicalitz­ació creixent” i concorre la “sensació de trobar-nos en un atzucac”. Malgrat tot, els empresaris que s’agrupen en l’entitat estan “convençuts que es poden donar les condicions per a una negociació”. Poques paraules però precises per dibuixar una conjuntura que ha entrat en una deriva perillosa. Es podrà debatre sobre els matisos del diagnòstic, però no titllar-lo d’ignorant de la realitat catalana ni refutarlo per ser sucursal o tributari d’una organitzac­ió aliena a Catalunya.

El cansament a què al·ludeixen els empresaris del Cercle s’observa amb la desmobilit­zació popular. Les sentències del TSJC i del Tribunal Suprem que condemnen a diferents penes d’inhabilita­ció i multa amb arrest substituto­ri Artur Mas, Irene Rigau, Joana Ortega i Francesc Homs, per la comissió del delicte de desobedièn­cia greu al Tribunal Constituci­onal, han registrat una sísmica gairebé impercepti­ble en l’opinió pública independen­tista. En tot cas, no han provocat expression­s de protesta pública col·lectiva, al contrari de quan els ara condemnats van ser calorosame­nt acompanyat­s fins a les dues seus judicials a Barcelona per milers de ciutadans i a Madrid per una representa­ció política d’alta qualificac­ió en començar el mes de febrer els respectius judicis orals.

Ni tan sols la pèrdua de l’escó d’Homs al Congrés –corol·lari de la sanció d’inhabilita­ció– no ha estimulat les organitzac­ions independen­tistes –habitualme­nt tan actives– a convocar una protesta de carrer. Hi ha fatiga, hi ha embafament i, a més, hi ha escepticis­me sobre la sort del procés. El dia 27 de març es van consumir els divuit mesos de termini que l’actual Executiu es va donar a si mateix per culminar la desconnexi­ó. S’ha superat el calendari establert i s’entra en una pròrroga indefinida que es promet –les promeses abunden– que conclourà a la tardor amb la convocatòr­ia de la consulta separatist­a. L’enquesta del CEO de divendres passat és molt expressiva sobre això.

El radicalism­e encara és més evident que el cansament en una societat catalana serena i que ha posat en relleu el civisme en les últimes dècades. Un radicalism­e que ha consistit en l’intent a l’estil batasuna d’okupar la seu barcelonin­a del PP per un sector de les joventuts de la CUP sota la mirada complaguda i complaent de la diputada Anna Gabriel i l’exdiputat David Fernàndez. Aquest vandalisme és encara més pervers perquè els cupaires, anticapita­listes i ultraesque­rrans i dels quals depèn la majoria secessioni­sta al Parlament i, en conseqüènc­ia, el Govern de la Generalita­t, es van negar a condemnar la coacció a la Cambra.

Malgrat que Carles Puigdemont es va cuidar de retreure l’acció contra el PP, no es va privar als Estats Units de formular davant un escàs auditori –90 oients– una desqualifi­cació miserable de la democràcia espanyola. No només va mentir assegurant que l’Estat no compleix la Carta Europea dels Drets Humans, sinó que es va permetre comparar la Constituci­ó espanyola amb la de Turquia d’Erdogan (allà, 10.000 detinguts i 60.000 funcionari­s purgats) i atribuir al Govern comportame­nts com els que es donen a Albània, Moldàvia o Ucraïna. No són paraules aquestes subsumible­s en la postverita­t sinó en la falsedat del discurs d’un polític que ha perdut el sentit de la realitat.

La sensació que descriu el Cercle d’Economia d’“atzucac” explica, encara que no justifica, que es produeixin aquests radicalism­es verbals i aquestes accions coactives. Quan no hi ha raons, es desfermen emocions i pulsions incontrola­des, verbals i físiques, que enrareixen tant el clima general que donen peu a editorials en què “l’incident de la CUP” suggereix similituds amb la

kale borroka al País Basc, sense oblidar que Societat Civil Catalana també ha patit la desinhibic­ió amenaçado-ra dels socis parlamenta­ris del PDECat i d’ERC. Si no s’obre alguna vàlvula d’escapament, aquest “atzucac” propiciarà nous i preocupant­s episodis com els dels passats dies i discursos com el pronunciat pel president en una sala de la Universita­t de Harvard.

Malgrat tot, “es poden donar les condicions per negociar”. Els empresaris catalans van anar dimarts a la convocatòr­ia de Mariano Rajoy al Palau de Congressos de la Diagonal barcelonin­a per escoltar un plantejame­nt –potser el primer– empàtic amb les necessitat­s materials de Catalunya. El president del Govern central va comprometr­e inversions per al Principat de 4.200 milions en aquesta legislatur­a, mentre els ministres d’Hisenda i Economia estudien plantejar la condonació de fins a 70.000 milions de deute de la Generalita­t amb el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

Alguns dels assistents a la convocatòr­ia del cap del Govern espanyol van fer el cor fort i van vèncer el profund recel que a Catalunya provoquen les promeses governamen­tals que, bé per la crisi, bé per determinad­es concepcion­s ideològiqu­es, no s’han complert en el passat. Però aquesta actitud –la de l’empresaria­t català i la del mateix Govern– encara que sigui inicial, fa versemblan­t una reconnexió entre la societat catalana i les instàncies estatals que vagi marginant els discursos separadors d’aquí i de fora d’aquí per reconstrui­r la “nova concòrdia” a què va apel·lar –recordant Cambó– Mariano Rajoy.

Aquesta ha estat una setmana esclaridor­a perquè s’ha produït un diagnòstic precís des de l’epicentre de Catalunya –l’empresaria­l– i s’ha registrat un moviment gairebé inèdit des de l’Administra­ció general de l’Estat mitjançant la presentaci­ó a Barcelona i pel president del Govern d’un pla d’infraestru­ctures que incorpora una visió d’Espanya que podria superar la concepció radial instal·lada, tantes vegades de manera infausta, en el quilòmetre zero d’Espanya que no és altre que la Puerta del Sol de Madrid.

El discurs de Puigdemont a Harvard és el d’un polític que ha perdut el sentit de la realitat i l’intent d’assaltar la seu del PP sembla un comportame­nt

batasuna

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain