La Vanguardia (Català)

Horacio Cartes

PRESIDENT DEL PARAGUAI

- Buenos Aires. Correspons­al ROBERT MUR

Cartes (60), que va arribar a la presidènci­a el 2013 sense aclarir les sospites de narcotràfi­c, ha maniobrat per intentar canviar la Constituci­ó i optar a un altre mandat. Les protestes han provocat un mort i nombrosos ferits.

El Paraguai va esclatar. Un mort, desenes de ferits i el Congrés incendiat és el balanç dels greus disturbis que van començar divendres a la tarda i es van prolongar fins ben entrada la matinada d’ahir a Asunción. L’intent de modificar la Constituci­ó per permetre la reelecció presidenci­al va provocar la ira d’un sector de l’oposició que va acabar amb la violència als carrers.

El mort és un jove de 25 anys, militant de les joventuts liberals, Rodrigo Quintana, que va morir després de rebre entre un i nou trets de la policia –segons les fonts–, quan els antiavalot­s van ingressar a la seu de l’opositor Partit Liberal Radical Autèntic (PLRA), que està en contra de la reforma, juntament amb altres formacions. Un agent es troba detingut, mentre que el ministre de l’Interior va ser destituït ahir pel president Horacio Cartes. Ahir els dirigents i senadors del PLRA, entre ells el president del Congrés, van acomiadar com “un heroi” Quintana, i culpen directamen­t el president de la seva mort.

Els disturbis i enfrontame­nts amb la policia, que va fer servir càrregues a cavall i canons d’aigua a pressió, van tenir lloc durant tota la nit de divendres al centre de la capital paraguaian­a, als voltants del Congrés, una part de les dependènci­es del qual va quedar destruïda després del saqueig i posterior incendi. Dos diputats del PLRA, inclòs el president del partit, Efraín Alegre, van resultar ferits per bales de goma. El balanç oficial és de 39 ferits i més de 211 detinguts, 90 dels quals van ser posats en llibertat després de declarar.

D’aquesta manera, el Paraguai entra en la crisi institucio­nal més greu des de la destitució parlamentà­ria de l’esquerrà Fernando Lugo el 2012. El polèmic projecte de reforma constituci­onal fa mesos que cueja i ha aconseguit la unió antinatura del dretà Partit Colorado de Cartes i el progressis­ta Frente Guasú de Lugo. Els dos líders donen suport a la modificaci­ó de la carta magna per poder optar a la reelecció, que ara està prohibida, tant de manera consecutiv­a com alterna. Si la reforma es consumeix, presidents i vicepresid­ents podrien repetir el mandat actual de cinc anys per una única vegada. Tant Cartes com Lugo aspiren a postular-se en els comicis de l’any que ve.

El detonador de la ira opositora va ser la intenció d’avançar en la modificaci­ó de la carta magna sense llum ni taquígrafs, quan 25 senadors partidaris de la reelecció es van reunir divendres a la seu del Frente Guasú per aprovar el projecte en una particular sessió, sense la presència de la resta de legislador­s ni del president del Senat.

Després d’aquella votació van començar les protestes al carrer, que es van intensific­ar quan es va saber que el titular de la Cambra de Diputats havia convocat per a l’endemà –ahir– un ple on sense perdre temps es ratificari­a la decisió del Senat. Després dels incidents i l’incendi del Parlament, el ple va ser desconvoca­t, tot i que diversos dirigents favorables a la reelecció van insistir que avançaran amb el projecte.

No obstant això, després de l’aprovació de l’esmena constituci­onal per part del legislatiu, la reforma ha de ser sotmesa a referèndum perquè sigui validada pel vot popular.

Amb el Congrés encara en flames, Cartes va emetre un comunicat instant “la ciutadania a mantenir la calma i a no deixar-se endur pels qui des de fa mesos anuncien fets de violència i vessament de sang”.

El mandatari va afegir que l’atac al Parlament “demostra, una vegada més, que un grup de paraguaian­s, en la política i en mitjans massius de comunicaci­ó, no escatimara­n esforços per aconseguir l’objectiu de destruir la democràcia i l’estabilita­t política i econòmica del país”.

La policia mata a trets un jove de 25 anys, militant de l’opositor PLRA, a la seva seu El canvi permetria un segon mandat per al president i el vicepresid­ent

 ??  ??
 ?? JORGE SAENZ / AP ?? El fèretre del militant del PLRA Rodrigo Quintana portat pels seus familiars ahir a Asunción (Paraguai)
JORGE SAENZ / AP El fèretre del militant del PLRA Rodrigo Quintana portat pels seus familiars ahir a Asunción (Paraguai)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain