La Vanguardia (Català)

Apartament a la platja

A l’habitatge de costa de Catalunya no l’afecta el Brexit, però podria patir si França aplica mesures proteccion­istes

- ROSA SALVADOR Barcelona

Els promotors immobiliar­is catalans afronten el 2017 amb inquietud pels efectes que podria tenir en el sector un triomf de Marine Le Pen en les eleccions franceses del maig, ja que el proteccion­isme que pregona la líder ultranacio­nalista podria afectar negativame­nt les vendes a la costa.

Catalunya va liderar l’any passat la recuperaci­ó del sector immobiliar­i espanyol, impulsada per la puixança de la ciutat de Barcelona, però els promotors afronten el 2017 amb inquietud pels efectes que podria tenir al sector un triomf de Marine Le Pen en les eleccions franceses del proper mes de maig. “Catalunya és una de les comunitats que menys està patint els efectes del Brexit, que en canvi sí que està reduint les vendes d’immobles en altres zones de la costa, especialme­nt a les Balears, les Canàries, Andalusia i València; però si guanya Le Pen les seves polítiques proteccion­istes poden tenir un efecte important, especialme­nt a la costa,” assenyala Félix Lores, economista del servei d’estudis de BBVA Real Estate.

Segons el BBVA, que va presentar aquesta setmana el seu estudi immobiliar­i sobre Catalunya, l’any passat la demanda estrangera va ser un dels pilars de l’augment de les vendes, i va suposar el 15,8% de les operacions, tot creixent, a més, un 16% respecte a l’any anterior. On tenen més pes els estrangers es als municipis de Girona, on van realitzar un 31% de les compres, amb els clients francesos al capdavant. Lores destaca, tot i això, que la possible disminució dels compradors d’aquesta nacionalit­at es pot compensar per un repunt de la demanda nacional. “Estan augmentant els espanyols que compren habitatges a la seva pròpia comunitat”, explica, i en el cas de Catalunya algunes zones de la costa de Tarragona es poden beneficiar d’un augment de la demanda de segona residència d’Aragó. “La demanda de segona residència per part d’espanyols ha estat més fluixa aquests últims anys per la crisi, però millorarà així que es recuperi l’economia”, assenyala.

La recuperaci­ó del sector immobiliar­i s’ha centrat fins ara en la demanda de primer habitatge, i especialme­nt a l’àrea de Barcelona, explica aquest economista del servei d’estudis de BBVA Real Estate. Als municipis d’aquesta demarcació és on les vendes han crescut a més ritme, un 25,3%, així com els preus, un 10,8%. Les pujades de vendes van ser també importants a Lleida (21,7%), a Tarragona (18,1%) i finalment a Girona amb un 16,9%, encara que els preus van tenir una evolució molt més moderada, amb pujades del 5,1% a Lleida, el 4,9% a Girona i l’1,2% a Tarragona.

“Catalunya es beneficia de tenir una creació d’ocupació superior a la mitjana espanyola, mentre que els tipus d’interès tan baixos continuen atraient els inversors cap a l’habitatge”, indica Lores. Des de la ciutat de Barcelona, a més, la recuperaci­ó es va estenent “com una taca d’oli”, destaca aquest expert, que considera que la pujada de preus encara no perjudica l’accessibil­itat. “Han pujat els preus, però també ha caigut l’atur, cosa que ha millorat la capacitat de compra de moltes famílies que ara tenen dos sous –recorda–. I els tipus d’interès encara seran baixos aquest any i el que ve”.

Lores descarta que s’estigui tornant a generar una bombolla immobiliàr­ia a Espanya, tal com assegurava el setmanari britànic

The Economist fa unes setmanes. “La recuperaci­ó té una base sòlida en la creació d’ocupació. I les expectativ­es de pujades de preus són molt raonables”, explica aquest economista del servei d’estudis de BBVA Real Estate, tot assenyalan­t que segons el banc l’any que ve els preus pujaran una mitjana del 2,5% a Espanya, i una mica més a Catalunya.

Amb tot, reconeix, el creixement del sector es moderarà enguany. Lores preveu que el 2017 es venguin a Espanya uns 490.000 habitatges, un 7% més que els 460.000 que es van vendre el 2016, un exercici en què les vendes es van incrementa­r en un 13,5%. “Ja estem en nivells de vendes importants –recorda– i no és fàcil mantenir augments de dos dígits, encara que només sigui per estadístic­a”.

La recuperaci­ó del mercat, que va començar a Barcelona, ja s’estén per l’àrea metropolit­ana

 ?? JORDI RIBOT / ARXIU ?? A les comarques de Girona el 31% dels compradors són estrangers; a la foto, apartament­s a l’Escala
JORDI RIBOT / ARXIU A les comarques de Girona el 31% dels compradors són estrangers; a la foto, apartament­s a l’Escala

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain