La Vanguardia (Català)

Tragicomèd­ia habitual

Omar Sy passa de solter canalla a pare protector a la tragicomèd­ia ‘Demà comença tot’

- FERNANDO GARCÍA Madrid

Omar Sy, l’intèrpret de l’inoblidabl­e cuidador d’un aristòcrat­a paraplègic en un dels superèxits del 2011, Intocable, és ara un paio igualment divertit, però en un paper una mica més complex, a Demà comença tot, una pel·lícula dirigida per Hugo Gélin.

Omar Sy, l’actor que va interpreta­r l’inoblidabl­e cuidador d’un aristòcrat­a paraplègic en el superèxit del 2011 Intocable, torna a posar-se a la pell d’un tipus ben divertit, però fa un paper una mica més complex. El film és una tragicomèd­ia, Mañana empieza todo, dirigida per Hugo Gélin i que s’ha estrenat aquest cap de setmana a Espanya després d’haver triomfat a França, així com a Alemanya, Holanda i Bèlgica.

En aquest llargmetra­tge, Sy és Samuel, un solter del tipus frívol i campió que gaudeix de la vida al màxim fins que, literalmen­t de la nit al dia, es veu com un paràs sobrevingu­t d’una criatura que el canviarà per sempre. Comença suportant de mala gana la relliscada que va cometre en una aventura i acaba com un heroi protector i entranyabl­e, fins i tot sense perdre la seva faceta de trampós sense remei. Es tracta d’un paper “complicat però molt interessan­t”; la dificultat més important era “fer-lo coherent” amb tants canvis de pell que experiment­a el personatge al llarg del relat, assenyala l’actor francès a La Vanguardia en una entrevista telefònica.

“El més important per mi és descobrir coses noves”, afegeix Sy. I aquest cas té la particular­itats d’haver de treballar al costat d’una nena que durant la major part de la cinta representa la seva filla, Gloria Colston. “Actuar amb un nen t’obliga a reforçar la interacció i et fa tornar a la infantesa. Això mola”, diu l’artista.

Demà comença tot és una comèdia de vegades esbojarrad­a i, a estones, també un veritable drama. De fet, el tronc principal de la trama no és precisamen­t per morirse de riure. També és per moments una pel·lícula d’acció. I d’embolics. D’amor i desamor. Així que, com és gairebé obligat en la comèdia francesa amb disgust al fons, tan aviat resulta hilarant com emotiva i trista. Fins i tot molt trista, segons com s’ho prengui un. Alguns crítics la veuran melosa –està gairebé garantit–, i d’altres, lleugera però atractiva. El públic veurà tragèdia o esperança, o totes dues coses.

“El més important d’aquesta història no són les respostes a les preguntes que et planteja, sinó els mateixos interrogan­ts. No necessària­ment s’ha d’oferir un missatge definitiu”, apunta Sy. L’única conclusió que ell s’atreveix a extreure’n és que, segons es desprèn del que hi passa, convé “viure el moment” i assumir els errors. Sembla fàcil, però la veritat és que la vida d’en Samuel és un puré.

“És un film sobre la responsabi­litat, l’abandoname­nt i la por de l’abandoname­nt, però també volíem tractar tot això amb humor i lleugeresa”, precisa el director en una altra conversa, aquesta vegada en la seva visita a Madrid per presentar la pel·lícula. Hugo Gélin admet que quan va acceptar la proposta de fer la pel·lícula –la iniciativa va partir dels productors–, de seguida va pensar en Omar Sy. I a l’hora de perfilar el més essencial, ell i l’actor ho van fer “al cinquanta per cent”.

Demà comença tot és “una adaptació, però no un remake” –subratlla Gélin– de la mexicana No s’accepten devolucion­s .Aellia Sy els va agradar la història, però no el guió, que no veien idoni per al públic europeu.

L’argument és prou embolicat i corrosiu, ja que la manera que la mare de la nena protagonis­ta passa d’ella i l’ombrívol futur que a partir de cert moment plana sobre la petita són d’una cruesa i fatalitat que posen a prova els vots d’optimisme de Gélin i Sy en el seu intent de persuadir el públic que vagi a veure la pel·lícula. El que ningú no pot negar-los a tots dos és el que diu el títol: passi el que passi, demà comença tot..., per a tot aquell que es desperti.

La pel·lícula retrata un solter frívol que gaudeix de la vida al màxim fins que apareix una filla que el canviarà

 ?? NULL / IMAGE.NET ?? Omar Sy i Gloria Colston són els protagonis­tes de la pel·lícula Demà comença tot, que ja ha triomfat a França
NULL / IMAGE.NET Omar Sy i Gloria Colston són els protagonis­tes de la pel·lícula Demà comença tot, que ja ha triomfat a França

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain