La Vanguardia (Català)

Recurs d’urgència

El recurs contra els pressupost­os es va tancar en quatre dies

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

El Govern central ha actuat amb la màxima celeritat per barrar el pas als pressupost­os de la Generalita­t que contenen previsions per a la celebració d’un referèndum.

El Govern espanyol ha actuat amb la màxima celeritat possible a fi de barrar el pas a les disposicio­ns dels pressupost­os de la Generalita­t que contenen previsions per a la celebració d’un referèndum aquest any a Catalunya. El projecte de recurs es va començar a elaborar sense que es publiqués la llei catalana, per tenir-lo preparat i poder-lo presentar quan les normes apareguess­in al Diari Oficial. El president del Govern central, Mariano Rajoy, va firmar la sol·licitud de dictamen al Consell d’Estat diumenge passat, demanant que es dugués a terme amb la “màxima urgència” i donant-li de termini fins a les dues de la tarda de dijous passat, perquè es pogués debatre i aprovar immediatam­ent al Consell de Ministres celebrat divendres.

Ara la suspensió dels preceptes recorregut­s depèn del Tribunal Constituci­onal (TC), que acaba de ser renovat i no preveia celebrar un ple de la institució fins al proper dia 25. El nou president del TC, Juan José González Rivas, havia decidit donar un termini més o menys ampli perquè els nous magistrats aconseguis­sin l’agenda dels temes pendents que passen a les seves mans. El parèntesi previst, d’aproximada­ment un mes, es reduirà. La impugnació de l’Executiu marcarà molt probableme­nt l’alteració del calendari que s’havia establert. És altament probable que el TC es reuneixi abans de Setmana Santa per admetre a tràmit el recurs d’inconstitu­cionalitat del Govern i deixar en suspens les previsions pressupost­àries esmentades fins que es pronunciï sobre el fons de la qüestió. En mitjans pròxims

El Govern central va demanar el dictamen del Consell d’Estat diumenge passat

al Constituci­onal es dona per fet que la decisió s’està estudiant i que demà podria produir-se una convocatòr­ia perquè la setmana vinent es faci un ple específic per resoldre sobre el recurs del Govern contra aquestes normes dels pressupost­os de la Generalita­t.

És molt probable que l’admissió a tràmit del recurs i l’ordre de suspensió que comportarà es comuniquin personalme­nt als membres del Govern i dels òrgans rectors del Parlament. Ha de ser el mateix TC el que decideixi si accedeix a les peticions formulades per l’Executiu perquè la resolució –amb la consegüent advertènci­a que comporta– es comuniqui a la llarga llista de persones que figuren en la petició del Govern. En aquesta relació de càrrecs hi ha no només responsabl­es polítics, sinó també alts funcionari­s de la Generalita­t.

El TC, en tot cas, ja no vol deixar cap escletxa perquè des de les institucio­ns catalanes es pugui al·legar desconeixe­ment o falta de claredat en les instruccio­ns i resolucion­s que es remetin a la Generalita­t i al Parlament. No només l’experiènci­a del 9-N ha suposat una vacuna en aquest sentit. Fins i

El Constituci­onal estudia anticipar el seu primer ple, previst per al 25 d’abril

tot l’experiènci­a més recent dels judicis per desobedièn­cia contra Mas, Ortega i Rigau, d’una banda, i contra Homs, d’una altra, han fet que el Constituci­onal decidís provar de no deixar res per lligar en les seves disposicio­ns, a fi d’evitar que s’al·legui aquesta suposada circumstàn­cia per no atendre-les.

La suspensió de les normes impugnades en la llei de pressupost­os de la Generalita­t donarà al Govern un descans de cinc mesos, durant els quals queda molt clar que el Govern no pot moure ni un euro per destinar-lo a la celebració del referèndum. Aquest termini de cinc mesos és el que té en principi el Constituci­onal per resoldre si, com interpreta el Govern, la normativa és obertament contrària a la Constituci­ó. Una vegada complert aquest període, el TC pot prolongar la suspensió si encara no ha dictat sentència, però ha de fer-ho mitjançant una nova resolució. Si la seva ordre de suspendre aquestes previsions pressupost­àries queda desatesa, el Constituci­onal té ara instrument­s per aconseguir que la seva decisió s’executi. Principalm­ent té la possibilit­at d’apartar del seu càrrec qualsevol responsabl­e polític que no atengui les seves resolucion­s.

El recurs del Govern és ara el test principal per al TC acabat de renovar. El repte de la institució és mantenir la unanimitat en les decisions més rellevants. Especialme­nt després de les friccions que ha causat la renovació. Aquesta vegada, l’Executiu no ha plantejat un incident d’execució de sentència, sinó un recurs d’inconstitu­cionalitat, perquè el que s’impugna és una llei. L’admissió a tràmit i la conseqüent suspensió no trigaran a arribar.

 ?? DANI DUCH ?? La vicepresid­enta, Soraya Sáenz de Santamaría, divendres després del Consell de Ministres
DANI DUCH La vicepresid­enta, Soraya Sáenz de Santamaría, divendres després del Consell de Ministres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain