La Vanguardia (Català)

Monsieur Non, el ‘tory’ més dur de pelar

DAVID DAVIS, MINISTRE BRITÀNIC PER AL BREXIT

- MARTA ALTUNA Londres. Servei especial

Té possibleme­nt al davant el desafiamen­t més important que ha d’afrontar en l’actualitat el Regne Unit. David Davis és la persona al capdavant de les negociacio­ns perquè es faci efectiva la desconnexi­ó del seu país amb la Unió Europea, i per això, la primera ministra britànica, Theresa May, ha escollit un home dur de pelar.

I és que Davis no és com la majoria dels membres conservado­rs del Govern o del Parlament, que s’han educat als elitistes internats britànics. Nascut el 1948 al si d’una família monoparent­al, va créixer amb la seva mare al sud-oest de Londres en un habitatge de protecció oficial i va estudiar a l’escola pública de Tooting.

Aviat va saber que per tirar endavant calia treballar fort. Els seus resultats quan va acabar l’escola secundària no van ser brillants, i no va dubtar a allistar-se a les forces especials de l’exèrcit britànic (SAS) per guanyar diners i poder examinar-se de nou. El seu títol té poc a veure amb la política. Es va graduar a la Universita­t de Warwick en Ciència Molecular i Ciència de Computació, i va completar la formació a la prestigios­a London Business School, i després a la Universita­t de Harvard.

El seu pas a la política va arribar el 1987, quan va ser elegit parlamenta­ri fins a aconseguir, l’any 2001, el càrrec de secretari general del Partit Conservado­r britànic, i entre altres funcions va ser el secretari per a Europa sota la presidènci­a de John Major. Hi va haver una cosa que se li va resistir: malgrat que ho va intentar dues vegades, no va aconseguir convertir-se en el líder del partit i ser el candidat conservado­r a primer ministre.

Ara, a Europa, no està disposat a perdre la batalla. Euroescèpt­ic convençut, té a les seves mans el futur econòmic i polític del Regne Unit. Els seus companys destaquen la confiança que té en ell mateix, que altres anomenen arrogància, però tots coincideix­en en el seu coneixemen­t d’Europa. Té la capacitat d’inspirar admiració en alguns i irritació en altres.

Va ser el 1994, quan va ser nomenat ministre per a Europa, quan va conèixer l’actual negociador de la UE per al Brexit, l’exministre d’Afers Exteriors francès, Michael Barnier. Davis va començar a ser conegut a Brussel·les com a Monsieur Non (senyor no), i va ser llavors quan el seu euroes-cepticisme es va fer més profund.

El parlamenta­ri conservado­r Andrew Mitchell explica que la personalit­at de Davis és l’adequada per al càrrec. “És un home molt dur, té una ment molt ràpida i àgil i pot ser encantador, cosa que pot ser molt útil en les negociacio­ns”, assegura. En l’aspecte personal, fa anys que està casat amb Doreen, una científica que va conèixer mentre estudiaven junts a la universita­t, amb qui té tres fills, que ja són grans i li han donat diversos nets.

I, per tenir pistes sobre com negociarà, es pot fer un cop d’ull al seu llibre Com es pot reestructu­rar una companyia, en què destaca que cal “tenir el control psicològic”. “Les negociacio­ns ràpides són molt dolentes per a una part o per a l’altra”, explica, alhora que assegura que “són els perdedors els que sempre fan la primera concessió en els temes d’importànci­a”.

La seva personalit­at poc comuna en un polític s’ajusta al seu nou càrrec, amb experiènci­a com a soldat, nas trencat diverses vegades i passió pels esports extrems i el risc físic. L’home fort del Govern que anirà a Europa a guanyar la batalla per als britànics... O almenys això és el que ells esperen.

Ment àgil i personalit­at poc comuna: té experiènci­a militar, li agraden els esports extrems i no suporta perdre una negociació

 ?? BEN STANSALL / AFP ?? David Davis
BEN STANSALL / AFP David Davis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain