La Vanguardia (Català)

Maduro fa marxa enrere però l’oposició no desisteix

El Suprem de Veneçuela torna les competènci­es al Parlament

- Buenos Aires. Correspons­al ROBERT MUR

El chavisme es va passar de la ratlla i ara intenta arreglar-ho. El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, com el triler que ha demostrat ser en altres situacions de la perpètua crisi veneçolana, es va treure de la màniga la carta del Consell de Defensa Nacional (CDN) per fer marxa enrere en la suspensió del Parlament decretada pel Tribunal Suprem. Després d’una reunió urgent que va acabar ahir a la matinada, aquest òrgan, que reuneix tots els poders de l’Estat, va recomanar al Suprem “revertir” les dues últimes sentències, que han estat qualificad­es d’“autocop” per la majoria de la comunitat internacio­nal.

Per descomptat, el màxim tribunal va trigar només unes hores a deixar sense efecte les dues decisions: la que retirava la immunitat parlamentà­ria als diputats i la que suspenia l’Assemblea Nacional perquè el mateix Suprem s’atribuïa les seves funcions.

No obstant això, l’oposició no està disposada a fer marxa enrere en les seves accions i en la denúncia del cop. “El Tribunal Suprem de Justícia pretén maquillar un mort, però el TSJ ja va fer un cop d’Estat que no pot corregir. Que no cregui que ratllant una paraula en aquella sentència corregiran el mort; la sentència és la culminació d’un cop d’Estat que fa anys que han forjat”, va indicar el president del Congrés, Julio Borges, que ahir va presidir una sessió especial del Parlament en una plaça de Caracas, on es va aprovar la convocatòr­ia d’una gran manifestac­ió de protesta per a dimarts a la capital veneçolana. Borges va exigir la destitució dels magistrats de la Sala Constituci­onal del Suprem.

Mentrestan­t, els quatre ministres d’Exteriors del Mercosur –Veneçuela n’és membre però es troba suspesa des de l’any passat– es van reunir ahir d’urgència a Buenos Aires i en un dur comunicat van exhortar al govern de Maduro “a respectar el cronograma electoral, restablir la separació de poders i alliberar els presos polítics”. El titular d’Exteriors brasiler, Aloysio Nunes, va agregar: “La pedra de toc són les eleccions”.

A més, la ministra d’Exteriors argentina, Susana Malcorra, va afirmar que la mateixa rectificac­ió del Suprem a instàncies del CDN, presidit per Maduro, és la “patentitza­ció d’una manca de separació de poders”. En aquesta reunió no van ser presents ni Borges com a titular del poder legislatiu –va refusar assistir–, ni la fiscal general, Luisa Ortega, que divendres havia condemnat la suspensió del Parlament, excusa a què es va agafar Maduro per convocar el CDN.

Per la seva banda, el secretari general de l’OEA, Luis Almagro, que demà presidirà una reunió d’urgència de l’organisme, també va considerar que la marxa enrere evidencia la nul·la separació de poders i reflecteix “encara més l’alteració de l’ordre constituci­onal”.

L’oposició diu que el cop no es pot “corregir”, i el Mercosur, que es confirma la nul·la separació de poders

 ?? HANDOUT / REUTERS ?? El president Maduro amb el president del Tribunal Suprem, Maikel Moreno
HANDOUT / REUTERS El president Maduro amb el president del Tribunal Suprem, Maikel Moreno

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain