La Vanguardia (Català)

Una allau fa almenys 200 morts a Colòmbia

-

Tragèdia a l’Amazones colombià. La crescuda de tres rius, generada després d’un fort xàfec, va provocar una allau d’aigua i pedres que es va emportar tot el que va trobar al seu pas a la ciutat de Mocoa, a la frontera sud amb l’Equador. El president Juan Manuel Santos es va traslladar ahir a la nit al lloc, on la Creu Roja va confirmar que hi havia almenys 200 morts i 200 ferits més, encara que les xifres van augmentant, amb centenars de desaparegu­ts.

“No sabem quants seran”, va dir Santos sobre els morts quan va arribar. “Encara estem buscant”. El president va declarar l’estat de “calamitat” per “atendre de la millor manera possible aquesta situació”. “Farem un pla d’acció per dur a terme tot el procés d’ajuda humanitàri­a, atendrem per descomptat els ferits, iniciarem tot el procés fúnebre per a totes les persones mortes i també començarem a restablir els serveis que han estat suspesos”, va dir. L’allau ha deixat sense aigua, sense energia i completame­nt aïllats els 40.000 habitants de Mocoa.

El devastador accident va tenir lloc dissabte a la matinada, hora local, quan l’augment del cabal del riu Mocoa i els seus afluents Sangoyaco i Mulatos va agafar despreving­uts els veïns als seus llits. L’aigua va arrencar cases i arbres sencers i va arrossegar cotxes i camions. Molts dels residents no van tenir prou temps per pujar a les teulades o buscar refugi. La magnitud de la tragèdia va col·lapsar aviat els serveis d’urgències del principal hospital, que no té reserves de sang per a tots els ferits. Es tracta d’una de les pitjors inundacion­s i riuades que es recorden a Colòmbia.

“És una àrea gran”, va dir l’alcalde de la ciutat, José Antonio Castro, a Radio Caracol. “S’ha endut gran part de moltes cases, però tothom havia estat avisat amb prou temps”, va dir defensant-se. “Van tenir temps de marxar, però cases de disset barris han estat pràcticame­nt esborrades del mapa”. Malgrat que presumptam­ent es va avisar amb una alarma, aquesta no es va poder sentir a tots els llocs de la ciutat, assegura l’agència Associated Press.

La crescuda de tres rius provoca una marea d’aigua i pedres que ha devastat una ciutat

 ?? HO / AFP ?? L’allau es va emportar tot el que va trobar al seu pas
HO / AFP L’allau es va emportar tot el que va trobar al seu pas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain