La Vanguardia (Català)

El que se sap de l’‘stay-behind’

La història d’aquesta estructura clandestin­a de l’OTAN l’ha reconeguda fins i tot Berlín

- LUXEMBURG Enviat especial

El pla militar soviètic a Europa en cas de tercera guerra mundial era clar i conegut: plantar en 36 hores les divisions blindades al Pas-de-Calais. El 1990, en una rara visita periodísti­ca a la divisió cuirassada Taman, estacionad­a a la vila de Kalininets, al voltant de Moscou, el seu comandant, general Valeri Martxenkov, no ocultava aquell guió de Blitzkrieg escrit a la postguerra: devastador avanç cap a l’oest de les divisions blindades estacionad­es a l’Alemanya de l’Est, Polònia i Europa central i ocupació del gruix de l’Europa occidental.

L’OTAN, els efectius convencion­als del qual eren a Europa numèricame­nt inferiors als del Pacte de Varsòvia, també assumia aquell escenari inicial. Des dels anys setanta preveia una resposta nuclear tàctica fonamental­ment a Alemanya, l’Air-Land battle, però des de molt abans es va desenvolup­ar un altre recurs, l’anomenat stay-behind: una xarxa secreta de guerrilla organitzad­a per al sabotatge, amb cèl·lules, quadres i dipòsits d’armes, preparats per ser activats en una Europa occidental ocupada pels soviètics així que es declarés la guerra.

La història de l’stay-behind, una estructura clandestin­a dins de l’OTAN, ha estat reconeguda fins i tot pel Govern alemany, que va dir que havia dissolt la seva, d’un centenar d’homes, quan es va acabar la guerra freda el 1991. Als anys seixanta, setanta i vuitanta aquella xarxa va ser utilitzada políticame­nt, es va assortir d’elements de l’extrema dreta europea pilotats pels serveis secrets americans amb la col·laboració dels homòlegs europeus. En el marc de l’anomenada “estratègia de la tensió”, els propòsits eren diversos: crear o infiltrar grups armats d’extrema esquerra dissenyats per desacredit­ar moviments socials, atemptats per desestabil­itzar governs i propiciar pressions preventive­s davant canvis considerat­s amenaçador­s...

Va ser a Itàlia on es va arribar més lluny en el coneixemen­t de la xarxa stay-behind local, o Gladio. Reconeguda pel primer ministre Giulio Andreotti el 1990, la investigac­ió del Senat sobre la xarxa va dir, el 2000, que “aquelles matances, bombes i accions militars (491 morts i 1.181 ferits en 18 anys) van ser organitzad­es, o promogudes o avalades, per homes a les institucio­ns de l’Estat i, com s’ha descobert més tard, per homes vinculats a la intel·ligència dels EUA”.

A Bèlgica es relaciona l’stay-behind amb la insòlita i inexplicad­a onada d’atemptats que hi va haver al país entre el 1983 i el 1985 coneguda com les matances de Brabant (28 morts i 40 ferits). Els atemptats van ser parcialmen­t atribuïts a un grup fantasma, les Cèl·lules Comunistes Combatents, que eren activistes d’extrema dreta. Les armes i explosius procedien del robatori efectuat en una acció clandestin­a de les forces especials nord-americanes a la localitat belga de Vielsalm, el 13 de maig del 1984, on un gendarme belga va resultar greument ferit. Fa anys que el procés per aquests fets està empantaneg­at.

Un activista d’extrema dreta i exmercenar­i belga a Katanga (exCongo belga) anomenat Dislaire va confessar que havia estat contractat pels americans per haver transporta­t el comando a l’acció de Vielsalm. Dislaire va dir que també havia col·laborat en la comissió d’atemptats a Luxemburg. Aquest és un dels caps que vincula la trama de l’stay-behind amb la sèrie de Luxemburg.

A Bèlgica se la vincula amb les matances de Brabant, i altres hipòtesis la relacionen amb Luxemburg

 ?? ARXIU ?? L’excap i fundador de les BMG, Ben Geiben, un dels sospitosos d’aquesta trama
ARXIU L’excap i fundador de les BMG, Ben Geiben, un dels sospitosos d’aquesta trama

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain