La Vanguardia (Català)

Rajoy dona per fet el suport del PNB al pressupost després del pacte amb Cs

El president crida a la responsabi­litat de tots els partits, no només del PP

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

El Govern central està segur que tindrà l’aprovació dels pressupost­os a l’abast de la mà. Mariano Rajoy va donar per fet ahir el suport del PNB als pressupost­os, cosa que li permetria que els pressupost­os es puguessin debatre al Congrés.

Fa tot just dos mesos ningú al PP no donava res pels pressupost­os del 2017, després de la confirmaci­ó de la gestora del PSOE que no en facilitari­a l’aprovació, i tots pensaven en el següent pas, el d’aprovar els del 2018, un cop el PSOE tingui una nova direcció després del congrés federal. Però ara tot sembla que és diferent i, després de l’acord amb Ciutadans dimecres a la nit, que li proporcion­a 32 vots més als seus 137, a més del vot de Coalició Canària, que en fan 170, al PP només li faltaven cinc escons, els mateixos que té el PNB, per assolir els 175 que li permetrà que no prosperin les esmenes de l’oposició que demanaran la devolució del projecte al Govern espanyol. Els nacionalis­tes bascos encara no han anunciat el suport als comptes, tot i que han reconegut les negociacio­ns, fins i tot entre Rajoy i el president del PNB, i han admès que el diàleg avança.

Rajoy, no obstant això, ho dona per fet. Durant la clausura del congrés del PP de Castella i Lleó, el president del Govern central i del PP va explicar el contingut dels pressupost­os aprovats abansd’ahir pel Consell de Ministres i va advertir que no està tot fet: “Necessitem 175 vots perquè no prosperin les esmenes de totalitat, i 176 per aprovar els pressupost­os”. Va fer broma amb els que ja té el PP. “Hi ha diferents opinions”, va indicar després de recordar l’acord amb Ciutadans, però va acabar donant una xifra: “Jo crec que tenim 175,5 vots”.

Això vol dir que a part dels acords tancats amb els liberals i Coalició Canària, ja suma els cinc del PNB, i el mig del 175,5 es podria referir al del diputat de Nova Canària Pedro Quevedo, que prefereix no ajudar el PP en la votació de les esmenes de totalitat, però sí votar a favor dels pressupost­os un cop s’admetin a tràmit.

Per aconseguir aquell mig vot final que li falta a Rajoy, el president del Govern espanyol va cridar a la responsabi­litat, primer la del PP, però també, i al seu parer, dels altres partits, que també s’examinen davant els ciutadans, i tenen part de la responsabi­litat. Rajoy, per aconseguir-ho, assegura estar disposat a “dialogar, pactar i actuar amb responsabi­litat”, convençut que “aquesta és una legislatur­a diferent, en què no té majoria ningú”.

Rajoy va subratllar la importànci­a que s’aprovin els pressupost­os per complir amb els compromiso­s europeus, però també per donar idea d’estabilita­t política en una Europa en convulsió després del Brexit, al qual també es va referir Rajoy, producte, va dir, “del que prolifera per Europa”, que va descriure com “tota mena de partits d’extrema dreta, extrema esquerra i extrema res que diuen que ho arreglaran tot en un quart d’hora”.

Però no és així, va subratllar Rajoy, referint-se també a Espanya. Per això considera que “ara toca molta moderació, sentit comú i solvència”.

Rajoy va clausurar el congrés que el PP de Castella i Lleó va celebrar a Valladolid, que suposa la substituci­ó del president de la junta de Castella i Lleó, Juan Vicente Herrera, per l’alcalde de Salamanca, Alfonso Fernández Mañueco, que també presidia el comitè de drets i garanties de la direcció nacional del PP, on va haver de lluitar amb nombrosos casos de corrupció i suspendre de militància destacats dirigents del PP. Rajoy no es va oblidar d’acomiadar Juan Vicente Herrera, que va donar suport a un altre candidat davant Mañueco, proposat per la direcció. Li va agrair haver-lo tingut al costat en els moments difícils i va subratllar que deixa la presidènci­a del PP perquè ell vol. “Estem tots junts”, va dir Rajoy.

Rajoy prevé contra “partits d’extrema dreta, extrema esquerra i extrema res que diuen que ho arreglaran tot en un quart d’hora”

 ?? NACHO GALLEGO / EFE ?? El president del Govern espanyol i del PP, Mariano Rajoy, ahir al congrés del partit a Castella i Lleó
NACHO GALLEGO / EFE El president del Govern espanyol i del PP, Mariano Rajoy, ahir al congrés del partit a Castella i Lleó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain