La Vanguardia (Català)

Compromís reclama per a València el mateix tracte que Catalunya

- Múrcia

La vicepresid­enta de la Generalita­t valenciana, Mónica Oltra, es va preguntar abans-d’ahir: “Cal muntar un sidral perquè Mariano Rajoy doni als valencians el que ens toca?”. Es referia així a la falta d’inversions de l’Executiu espanyol a la Comunitat Valenciana després de tot el paquet d’inversions milionàrie­s que va anunciar a Catalunya. I ha exigit que el Govern central tracti amb igualtat totes les comunitats autònomes a l’hora de planificar les seves inversions. “És clar que qui munta el sidral més gran, més partida té als pressupost­os generals”, va dir.

Mónica Oltra va advertir que “Espanya es trenca quan es trenca la igualtat de tracte als ciutadans de l’Estat”. En aquest sentit, va manifestar que la Comunitat Valenciana espera dels comptes de l’Estat “les inversions que els hi toquen els valencians” per població i per la seva situació d’infrafinan­çament i que després ens les posin al territori”. “Estem farts que no es materialit­zin, que ens en posin deu, que és la meitat del que ens tocaria, i després se n’executin tres; volem veure ferrocarri­ls, el túnel passant... que també formem part d’un projecte comú d’Estat”, va argumentar.

Segons la seva opinió, el Govern espanyol “en està mostrant el camí”. “Al final la gent passa de la desesperac­ió a la ira i això no és bo, no és gens bo; nosaltres continuare­m amb les xifres, amb rigor i amb el PIB que tenim,” va afirmar.

La vicepresid­enta va al·ludir també al corredor mediterran­i i a un informe presentat aquesta setmana per la Generalita­t en què s’afirma que el 80% del que s’ha invertit en aquesta infraestru­ctura estava destinat a eixos radials que connecten amb Madrid. Oltra va ironitzar sobre aquest punt quan va dir: “Escolti, el Mediterran­i és on hi ha platja, si no hi ha platja no hi ha corredor mediterran­i, com a la cançó, si és a 300 quilòmetre­s de la platja no és mediterran­i”.

Per a la vicepresid­enta al final aquesta situació “tindrà les seves conseqüènc­ies i, si el que fa falta és muntar la mundial, hi aniran totes les comunitats autònomes que estan en la mateixa situació que la valenciana”. “Espanya es trenca quan es trenca la igualtat de tracte als ciutadans i quan un nen que neix a la Comunitat no té els mateixos drets que el que neix en una altra banda. I això no es fa des de la perifèria, sinó des dels pressupost­os i el Govern d’Espanya”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain