La Vanguardia (Català)

Junqueras fa una crida a defensar els pressupost­os

“Convertim impossible­s en possibles”, diu el líder d’ERC

- Barcelona

“Estem convençuts que els ciutadans de Catalunya defensaran aquestes polítiques socials, aquestes decisions, aquests pressupost­os”. Així va encoratjar ahir el vicepresid­ent del Govern, Oriol Junqueras, la ciutadania després que el Govern espanyol hagi impugnat part dels comptes. I és que els pressupost­os són, políticame­nt parlant, la nineta dels ulls d’Oriol Junqueras. No pas la de la CUP, que, tot i avalar-los, considera que el que cal protegir és el referèndum, i així l’hi van fer notar al vicepresid­ent del Govern.

El president d’ERC entén que els pressupost­os queden tocats i afectats en la seva totalitat. En aquest sentit, durant el consell nacional del seu partit, va fer èmfasi en la despesa social i va criticar que el Govern espanyol hagi impugnat uns números de la Generalita­t que contemplen fins a 1.355 milions d’euros més respecte al 2015 per a despeses socials. Per això va fer una crida a la ciutadania catalana perquè defensi els pressupost­os, en tant que estan pensats “per millorar les seves condicions de vida”.

“Curiosamen­t, ara decideixen posar traves a uns pressupost­os que són la garantia de la llibertat, de la justícia social, de la dignitat i de la democràcia”, va subratllar el líder dels republican­s. Però, malgrat les dificultat­s que hi veu el Govern espanyol, el vicepresid­ent va assegurar: “Nosaltres convertim els impossible­s en possibles”.

L’Executiu català va esmerçar-se a tirar endavant els comptes després d’una negativa de la CUP als de l’any passat. Carles Puigdemont va posar com a condició sine qua non per convocar el referèndum i per no acabar amb la legislatur­a l’aprovació dels números del 2017. I un cop aprovats a finals de març, el Govern espanyol no va trigar gaire a anunciar que impugnaria la disposició sobre el referèndum i les tres partides relatives a processos participat­ius, processos electorals i consultes populars.

Per això Junqueras va criticar sense matisos el Govern de Mariano Rajoy, un gabinet que considera que posa totes les “traves” per al desenvolup­ament de les iniciative­s del Govern: “Nosaltres treballem per fer possible allò que altres diuen que no ens volen deixar fer de cap manera. I en tenim proves cada dia. Per exemple, veiem com el Govern espanyol amenaça de portar els pressupost­os al Tribunal Constituci­onal, quan no ho ha fet en cap cas amb cap institució quan els pressupost­os implicaven retallades de drets socials, o menys recursos al món de la salut i de l’ensenyamen­t”.

Malgrat tot, i com si Junqueras comminés a deixar-se d’històries, la diputada de la CUP Anna Gabriel va asseverar que “el que cal defensar, perquè és de majories i perquè és perseguit, és el referèndum. No aquests pressupost­os”. L’anticapita­lista va argumentar a través de les xarxes socials que aquests pressupost­os “són funcionals a l’estructura autonòmica de l’Estat”, cosa que no succeeix amb el referèndum. I per aquesta raó el Govern central impugna les partides que fan referència a la consulta, i no la resta, va raonar la cupaire.

En tot cas, Junqueras va ratificar que la pretensió d’ERC és culminar el procés independen­tista: “Tothom sap qui som i tothom sap el que volem”.

Anna Gabriel convida el vicepresid­ent del Govern a lluitar pel referèndum, i no tant pels comptes

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El president d’ERC va intervenir ahir al consell nacional del seu partit per criticar Rajoy
ANA JIMÉNEZ El president d’ERC va intervenir ahir al consell nacional del seu partit per criticar Rajoy

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain