La Vanguardia (Català)

Domènech i Colau encapçalen les polèmiques primàries dels comuns

- Redacció

Ahir el nou partit dels comuns va iniciar les seves primàries per elegir els òrgans de direcció. Les eleccions s’allargaran fins a l’assemblea del 8 d’abril, i hi estan cridats a participar els més de 6.000 inscrits a la plataforma fundaciona­l.

Hi competeixe­n vuit candidatur­es que opten a l’executiva (que estarà formada per 32 membres), i 21 que opten a la coordinado­ra, on es presenten llistes però també persones a títol personal que aspiren a ser un dels 120 integrants de l’òrgan organitzat­iu.

Coincidint amb això, el líder d’En Comú Podem i candidat a l’executiva del nou partit, Xavier Domènech, va presentar la seva candidatur­a unitària en un acte a Barcelona al costat de l’alcaldessa, Ada Colau (BComú), que lidera la candidatur­a per a la coordinado­ra. La seva llista, Equip en Comú Podem, inclou representa­cions de tots els partits que formen la confluènci­a d’esquerres: BComú, ICV, EUiA, Equo i Podem.

Només Podem Catalunya s’ha quedat fora d’aquesta llista de consens, després que el seu secretari general, Albano-Dante Fachin, decidís retirar dimecres la seva llista a les primàries. Això fa que no estigui clara la inclusió de Podem Catalunya en l’assemblea constituen­t dels comuns del 8 d’abril. Malgrat això segueix endavant una altra llista podemista, Juntes Podem, liderada per Jèssica Albiach, diputada de SíQueEsPot i membre del consell ciutadà estatal de Podem.

Després de les picabarall­es viscudes en les últimes setmanes entre els comuns i Fachin, el secretari general de Podem Catalunya va desitjar via Twitter: “Sort i encert” al nou partit, tot i que va reivindica­r que ells continuen “construint des de baix, amb els braços i les portes obertes”.

A l’antiga Fabra i Coats, Domènech va subratllar que la seva candidatur­a és fruit de “l’experiènci­a de la diversitat” i va assegurar que, si surten elegits, al costat d’altres candidatur­es “que també sortiran”, crearan conjuntame­nt “un instrument per superar la Catalunya de la desigualta­t”.

En la seva intervenci­ó, l’alcaldessa de Barcelona va recordar l’èxit de BComú per demostrar que és possible crear una alternativ­a d’esquerres també a Catalunya, i va cridar a la ciutadania a fer un “pas endavant” per “conquerir la sobirania a tots els fronts”.

A més de Domènech i Colau, a la candidatur­a “Equip en Comú Podem” hi ha el portaveu d’ICV i eurodiputa­t Ernest Urtasun; el coordinado­r general d’EUiA, Joan Josep Nuet; el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, i els coordinado­rs nacionals d’Iniciativa, David Cid i Marta Ribas, entre d’altres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain