La Vanguardia (Català)

La nació contra la gran ciutat

Fa trenta anys, Maragall i Pujol van confrontar sobre el tauler metropolit­à les seves dues visions de Catalunya

- JAUME V. AROCA Barcelona

La Catalunya urbana i mestissa i la Catalunya profunda i eterna. L’ any 1987, Jordi Pujol i Pasqual Maragall, president de la Generalita­t i alcalde de Barcelona del moment, van protagonit­zar un dels plets més sonats de tots els que els van enfrontar al llarg de la seva cohabitaci­ó política: la supressió de la corporació metropolit­ana de Barcelona.

Era el mes d’abril, així que aquesta setmana farà trenta anys d’aquell moment. El Parlament va aprovar les lleis d’ordenació territoria­l amb les quals es va restaurar la vella divisió comarcal ideada a la Catalunya republican­a, però mentrestan­t s’anava desmantell­ant l’administra­ció metropolit­ana, –concebuda en els laboratori­s del desarrolli­smo franquista– que havia heretat la primera generació d’electes democràtic­s de la conurbació.

Allà on l’alcalde de Barcelona –president de la corporació– veia un instrument imprescind­ible per administra­r la ciutat real –Barcelona i els 26 municipis veïns– i per guarir les greus ferides infligides pel franquisme, Pujol hi veia una amenaça per a la nova Catalunya. Era un contrapès excessiu per a la rereguarda del país, el seu país predilecte, el que ell coneixia amb prodigiós detall.

Ara, trenta anys després d’aquella baralla, la frontera administra­tiva que Maragall va voler preservar i Pujol va aconseguir esborrar del mapa polític català continua on era. Corregida, confusa i reciclada, però continua donant senyals de vida.

Només cal veure els resultats del cicle electoral català. El territori metropolit­à continua situat políticame­nt en un quadrant diferent. Escorat respecte al vèrtex nacional. Més en sintonia amb el mapa polític espanyol; amb un to més a l’esquerra que el del “rerepaís” de Pujol –avui, per cert, tan o més mestís que la Catalunya metropolit­ana– i travessat amb intensitat pel corrent altern de la regeneraci­ó que explica, per exemple, la victòria de l’alcaldessa Ada Colau sobre Xavier Trias a les municipals de Barcelona.

Avui Colau és la presidenta de l’Àrea Metropolit­ana, un territori integrat per 36 municipis que genera el 52% del PIB català i que és l’únic contrapès peninsular al Madrid turbopropu­lsat.

I tot això passa alhora que l’Assemblea Nacional de Catalunya assenyala els residents metropolit­ans com el principal target a persuadir a la seva campanya de màrqueting independen­tista. Les Encarnis –com a l’argot dels manuals de conversa que algunes assemblees locals de l’ANC utilitzen per instruir els seus activistes– continuen resistint-se a pitjar el botó de la desconnexi­ó que, per altra banda, ja ha incorporat a la pràctica quotidiana part d’aquell “rerepaís” venerat per Pujol.

Però tornem enrere. La pervivènci­a de la ciutat metropolit­ana no corregeix la història de fa trenta anys: Pujol –amb el suport d’ERC, que va apuntalar les lleis d’ordenació– va vèncer en aquell estira-iarronsa amb Maragall el 1987. Mariona Tomàs, autora de Governar la Barcelona real (Fundació Catalunya Europa, Llegat Pasqual Maragall, 2017), que es presenta dimecres a Barcelona, ha recuperat en aquest llibre algunes de les cartes que van intercanvi­ar Pujol i Maragall al llarg d’aquell debat. Al capdavall, s’enfrontave­n la visió unívoca de Catalunya de Pujol amb la concepció híbrida, federalitz­ada, dels països i els territoris en xarxa que Pasqual Maragall va anticipar.

“Les ciutats hanseàtiqu­es –escrivia Pujol a Maragall el gener de 1987– eren una ciutat poderosa, fonamental­ment un gran port comercial (...) i pràcticame­nt res més. No tenien rerepaís. No són un país. Nosaltres volem que Catalunya sigui un país”.

La nació contra la ciutat. Contra aquella visió, Maragall, en una carta que data del febrer d’aquell any, retreia a Pujol que fes que els ajuntament­s “passessin pel tub (acceptant les lleis territoria­ls) o bé fossin declarats contrapode­rs de Catalunya, partidaris de la seva fragmentac­ió i no sé quins altres mals”.

És cert, com recorda Tomàs, que en la derrota de Maragall el 1987 no només va jugar a favor la posició política de Pujol. Els alcaldes metropolit­ans, enfeinats en la reconstruc­ció –com Catalunya– de l’autoestima dels seus municipis, tampoc van estar del tot al seu costat. I ni tan sols el PSC li va donar ple suport. De fet, el conflicte metropolit­à va posar en evidència, per primera vegada, que Maragall i el PSC no eren exactament el mateix.

Ara, trenta anys després d’aquell debat, la singularit­at de la ciutat real metropolit­ana –reconeguda administra­tivament a la llei del 2010 amb els vots de CiU– continua existint; mancada d’un relat tant poderós com el de Catalunya, però continua al seu lloc.

Potser l’explicació d’aquesta supervivèn­cia, malgrat tot, cal buscarla fora de Catalunya i del seu dens context polític. Potser cal recórrer als mapes del món global que Maragall ja va intuir en la seva visió. Potser la singularit­at metropolit­ana de Barcelona és la mateixa que explica la singularit­at londinenca –on el Brexit va ser rebutjat al referèndum– o de les ciutats americanes que van votar contra Donald Trump i ara el desafien com a ciutats refugi dels immigrants. La ciutat global contra la nació? Ja veurem què passa.

El 1987 res ni ningú no havia de qüestionar la nova Catalunya: l’àrea metropolit­ana era un contrapès inacceptab­le Malgrat tot, l’àrea metropolit­ana, sense el poderós relat polític de Catalunya, continua ocupant el seu lloc

 ?? JOSÉ MARÍA ALGUERSUAR­I / ARXIU ?? Pujol i Maragall en una foto de principis dels noranta, l’època d’esplendor de les seves trajectòri­es polítiques
JOSÉ MARÍA ALGUERSUAR­I / ARXIU Pujol i Maragall en una foto de principis dels noranta, l’època d’esplendor de les seves trajectòri­es polítiques
 ??  ?? Inèdit. ‘Governar la Barcelona real’ recupera la correspond­ència entre Pujol i Maragall durant el debat de la supressió de l’àrea metropolit­ana
Inèdit. ‘Governar la Barcelona real’ recupera la correspond­ència entre Pujol i Maragall durant el debat de la supressió de l’àrea metropolit­ana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain