La Vanguardia (Català)

La banalitzac­ió del vot

-

LES eleccions del 15 de juny del 1977 van ser les primeres lliures celebrades a Espanya des de la Segona República. Per molts ciutadans que van viure la seva primera maduresa sota el règim franquista, el 15-J va ser una data anhelada i mítica: la seva primera oportunita­t per votar i contribuir a traçar el rumb del país. Han passat quaranta anys, una dotzena de legislativ­es, desenes d’autonòmiqu­es i milers de municipals. La cita amb les urnes s’ha convertit en rutina. Tot i així, i acceptant que certs comicis desperten més interès que d’altres, els dies electorals continuen sent una festa democràtic­a i l’ocasió per exercir responsabl­ement el dret al vot.

Aquesta percepció de les eleccions conviu amb una altra de més frívola, en la qual el vot té caràcter juganer i dissolvent. Internet i el lliure accés a les xarxes han propiciat aquesta deriva, que pot donar resultats absurds. Alguns fòrums d’internet allotgen votacions l’objectiu últim de les quals ja no és acostar-nos al bé comú, sinó la diversió, la facècia i l’astracanad­a. Forocoches, de les accions del qual donàvem compte en l’edició de divendres, és una d’aquestes àgores electròniq­ues, entre els serveis de la qual, sustentats per centenars de milers de vots, s’inclou l’elecció de la periodista més sexi del país o del recent guanyador del concurs televisiu Got talent, el premi del qual, per votació popular, no va ser per al millor aspirant sinó per al més graciós.

Els ciutadans són lliures de participar en aquests fòrums i subvertir l’afany d’una convocatòr­ia pròpia o aliena. Però a ningú no se li escapa que aquestes iniciative­s amaguen una banalitzac­ió del vot. Ni que això succeeix gràcies a les facilitats, l’anonimat i, en suma, la irresponsa­bilitat que garanteixe­n a l’usuari els fòrums en xarxa. Ni, anant més enllà, que a mesura que s’estén aquest ús electoral de les xarxes digitals disminueix el sentit i fins i tot la fiabilitat de les decisions que promou.

Si afegim a tot això que altres processos electorals més seriosos, també amb la seva faceta electrònic­a, es poden veure afectats per possibles piratejos i altres problemes de seguretat –per evitar aquest risc, les últimes eleccions holandeses van ser recomptade­s a mà–, veurem que les votacions en línia estan lluny d’oferir plenes garanties. La qual cosa és un problema. I més en temps de baixes participac­ions i progressiv­a vinculació de la joventut al món digital. És, doncs, necessari reforçar els sistemes de seguretat i, alhora, treballar per mantenir la dignitat i el rigor que han d’acompanyar l’acte de votar. Altrament, votacions i eleccions, que són dos mecanismes bàsics de la democràcia, poden patir una erosió preocupant.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain