La Vanguardia (Català)

Per a Dijsselblo­em, sense afecte

- Carme Riera

Les declaracio­ns de Jeroen Dijsselblo­em, cap del Eurogrup, encara porten cua. No és gens extrany. Al costat de les del seu col·lega polonès Janusz Korwin-Mikke, que va assegurar a principis de març que “les dones han de guanyar menys perquè són més febles, més baixetes i menys intel·ligents”, les afirmacion­s del tal Dijsselblo­em, sobre el fet que els països del sud malbaraten les ajudes que ofereixen els del nord “en copes i en dones”, podrien formar part d’una antologia de les beneiterie­s que surten de la boqueta dels polítics.

Els d’aquí també ajudarien a nodrir les planes del llibre que proposo amb algunes meravellos­es perles. Sense anar més lluny, amb la de l’expresiden­t de l’autonomia balear, l’ínclit i ocurrent Gabriel Cañellas. Quan fou preguntat sobre una pobra senyora apunyalada fins a set vegades per la seva parella, va contestar que “les dones triguen molt a morir” i es va quedar encantat amb aquesta humorada tan graciosa que vàrem poder sentir en directe en una entrevista a la ràdio. D’un masclisme semblant van ser les declaracio­ns de José Manuel Castelao, expresiden­t del Consell General de la Ciutadania Espanyola a l’Exterior, que va assegurar amb una franquesa estupenda que “les lleis són com les dones, estan per violar-les”. Per a mostra valen dos botons. En guardo molts més en la meva capsa de cosir a la disposició de les persones interessad­es.

No és un consol, per descomptat, comprovar que fora d’Espanya, tant a Polònia com a Holanda, hi ha individus de la categoria intel·lectual i de l’exquisida sensibilit­at antifemini­sta d’aquests dos espècimens meravellos­os anomenats Dijsselblo­em i Korwin-Mikke. Les d’aquest últim no podien sorprendre a ningú que conegués la seva trajectòri­a xenòfoba i el seu interès per cridar l’atenció. Si les meves dades no fallen, va ser sancionat pel Parlament Europeu per haver entrat saludant a la manera dels nazis. Les de Dijsselblo­em em semblen molt menys esperables d’un polític de la seva categoria (?), que a més representa l’Eurogrup del qual formem part igualment els països del sud, per més que això els pugui molestar als calviniste­s del nord, com ell.

Pitjors encara que les polèmiques declaracio­ns de Dijsselblo­em, que, d’altra banda, hem pogut sentir a altres polítics europeus, em semblen les seves justificac­ions, aquest “sostenella y no enmendalla” tan hispànic i que qui sap si no fou exportat als Països Baixos en una altra època, aquest disculpar-se pel malentès, afermant-se en la defensa de “la veritat”. La seva, segons les pròpies paraules, “fruit de la cultura calvinista i la sinceritat holandesa”, per filar encara més prim i amb més mala intenció. O el que és el mateix: no vols caldo? Doncs apa, té, tassa i mitja.

Les insultants vulgaritat­s masclistes de l’holandès calvinista haurien de preocupar-nos poc si només fossin això, declaracio­ns

Rere les seves paraules hi ha l’enfrontame­nt nord-sud que sol ressorgir en èpoques de crisi i ens porta a la fi del segle XIX

diarreique­s d’un calvinista holandès. Per desgràcia em temo que rere d’elles hi ha altres aspectes dignes de tenir en compte com són, una vegada més, l’enfrontame­nt nord-sud que sol ressorgir en èpoques de crisi i que ens porta a la fi del segle XIX quan apareix el panllatini­sme, com a oposició a la lliga pangermàni­ca del 1890, amb l’objectiu de reforçar els valors meridional­s. Recordem que França havia estat derrotada per Alemanya el 1870, que Itàlia ho seria a Adua el 1896 i que Espanya perdria les seves últimes colònies en una humiliant transacció enfront dels Estats Units el 1898.

El nord protestant imposava als països del sud la seva preponderà­ncia econòmica, política, social, cultural i fins i tot ètnica. En aquells dies es debatia si la raça llatina era inferior a l’anglogermà­nica. A Espanya una sèrie de publicacio­ns neixen arran de la polèmica: Raza Latina, Historia Latina ,o La Revista Latina que troben, a més, el seu paral·lel en la xilena Renacimien­to Latino i en l’argentina Revista Latina. També a França diverses publicacio­ns, Revue du Monde Latine, L’Âme Latine, Alliance Latine serveixen per unir les gents del sud enfront dels bàrbars del nord, triomfants potser com a conseqüènc­ia de la decadència a la qual es veuen arrossegat­s els pobles mediterran­is.

La polèmica nord-sud salta a les planes de gairebé totes les publicacio­ns finisecula­rs espanyoles. A la revista Helios, per exemple, CansinosAs­sens defensa la llatinitat, enfront d’Ángel Guerra, que és partidari dels homes del nord, dels pensadors enfront dels somiadors. En una altra revista, Alma Española, l’escriptor satíric Luis de Tapia es fa ressò de la qüestió en uns versos carregats d’ironia: “Me has dicho ayer, con la fatal rutina / que a tantos caracteres aprisiona, / que es perfecta la raza anglosajon­a /y poco más que un trapo la latina / que nos pierde ese sol que nos calcina / y que el arte es pereza que apoltrona; / la fábrica lo es todo y la persona / tan sólo al trabajar se hace divina”…

Com en els discos sol·licitats de Ràdio Andorra, són per a vostè, senyor Dijsselblo­em, els versos de Tapia, però, que consti, sense cap afecte.

 ?? RAÚL ??
RAÚL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain