La Vanguardia (Català)

Temps revolt

- Suso Pérez Els lectors poden escriure al Defensor del Lector (defensor@lavanguard­ia.es) o trucar al 93-481-22-10

La informació meteorològ­ica és un clàssic en els mitjans de comunicaci­ó. De fet, a les cadenes de televisió és una de les informacio­ns més seguides i no són pocs els presentado­rs i les presentado­res que s’han convertit en estrelles mediàtique­s. La Vanguardia va començar a publicar dades meteorològ­iques el 21 de febrer del 1890, en coincidènc­ia amb l’ampliació del nombre de pàgines del diari, que va passar de quatre a vuit. Al costat de la informació que detallava el moviment de vaixells al port de Barcelona i al pas dels Dardanels (l’estret entre Europa i Àsia), així com els sinistres marítims que tinguessin relació amb Espanya, van començar a incloure’s les observacio­ns meteorològ­iques del guaita marítim del castell de Montjuïc i també les del semàfor oficial de Tarifa, el que reflecteix la importànci­a del trànsit marítim en l’època.

Ja als anys trenta del segle XX es publicaven diàriament les dades del Servei Meteorològ­ic Nacional i va ser el dissabte 13 de desembre del 1958 quan es va publicar el primer mapa que anunciava amb símbols les previsions d’aquell dia per a Catalunya.

Aquests últims anys i fins al 28 de febrer passat, la pàgina del Temps, que tanca el suplement Viure, l’elaboraven dos acreditats meteoròleg­s, que dibuixaven a mà el desenvolup­ament dels fronts i les línies isobàrique­s, així com els símbols de temps i temperatur­es previstos, que seguidamen­t la secció d’Infografia del diari transforma­va en detallats mapes en color.

Des de l’1 de març, és l’empresa Coonic la que subministr­a els continguts d’aquesta pàgina. I un bon nombre de lectors ha enviat les seves queixes al Defensor, assenyalan­t no pocs errors. El subscripto­r Lluís Perpiñà manifestav­a que havia deixat de seguir aquesta informació, “ja que encara avui hi surten errors: a Girona, on jo visc, donaven ahir una temperatur­a màxima d’11 graus, i en vam tenir 21, i així vostè mateix pot revisar què passa des de fa més de 15 dies. Ja no li dic res de les previsions, és millor ni mirar-les, estan més mal confeccion­ades que els horòscops, la qual cosa té mèrit...”.

A més de les queixes enviades per altres subscripto­rs referides a la pèrdua de qualitat als mapes, el lector Josep Carreras Coll assenyalav­a el diumenge 26 de març una errada destacable: “La nit passada s’efectuava el canvi d’hora d’estiu. Com s’entén que a la pàgina del Temps d’avui els horaris de sortida i posta del sol i lluna no s’hagin adaptat a la nova hora?”.

Enric Sierra, adjunt al director, és l’encarregat de solucionar el tema. “Estem molt agraïts per tots els comentaris i indicacion­s que els lectors ens han enviat les últimes setmanes –indica Sierra–. Ens han servit per identifica­r els aspectes que clarament poden millorar en la informació meteorològ­ica que oferim cada dia. Incorporar­em immediatam­ent totes les millores a mesura que siguin aplicables tècnicamen­t. De fet, ja són visibles alguns retocs en aquest sentit. El nostre objectiu és fer tots els ajustos necessaris perquè la informació sigui comprensib­le i útil als nostres lectors, als quals animem perquè ens continuïn ajudant a millorar el nostre diari”.

Avui dia hi ha múltiples canals per conèixer les previsions, com ja saben els aficionats a les activitats a l’aire lliure (navegants, muntanyenc­s, esquiadors...), però això no és obstacle perquè la informació que ofereix un diari sigui fiable al màxim, fins i tot encara que sigui esquemàtic­a. Està en joc la credibilit­at del mitjà, com van assenyalar degudament alguns dels lectors que van alertar dels errors.

Un bon nombre de lectors alerta dels errors que s’han produït a la pàgina del Temps del diari, que ara s’elabora amb un altre format

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain