La Vanguardia (Català)

Soc ecologista, i què?

- Llucia Ramis

Quan vaig fer quinze anys, els meus oncles em regalaren el Manual del ecologista coñazo, d’Alfonso Ussía. Ells no es consideren de dretes, sinó assenyats, i per això creuen que la política verda no es pot prendre seriosamen­t. El meu pare era socialista quan el socialisme encara existia i, per rebel·lia, jo vaig ser un poc antisocial. Tot i que l’humà em sembla l’ésser més fascinant del planeta, em cau millor la Mare Terra que els qui la maltracten.

No soc vegana, ni reciclo tot el que caldria, ni em privaria d’un viatge per evitar la contaminac­ió, ni dono el conyàs amb el tema. Sé que ningú no em faria cas, des que em regalaren aquell llibre. I aquí rau el problema; en la manca de confiança i de contundènc­ia. En el fet que, cada cop que es plantegen propostes interessan­ts, mig món les menysprea per endavant, només perquè porten el nom de Manuela Carmena o Ada Colau.

Hi ha un orgull, en la defensa del que és nociu, com qui es vanta de no llegir diaris, menysprea la cultura o desmantell­a la política mediambien­tal d’Obama perquè, tanmateix, el futur no existeix. Aquest orgull s’escampa com un virus. Encomana a mandrosos i categòrics,

La falta de respecte pel medi ambient és pròpia de societats subdesenvo­lupades

els més vulnerable­s, que paradoxalm­ent s’imposaran com si fossin forts, sense cap necessitat de tenir raó; els la donaran igualment.

El poder i els diners són contaminan­ts, i tots volen estar al seu costat. Llavors perden la realitat de vista. Tenen les proves davant dels nassos, i res. Per exemple, va el clima i converteix el febrer en un mes de juny, transforma l’hivern en estiu d’un dia per l’altre. No pot ser més empíric, ho diu el mateix concepte: canvi climàtic. Però els que alerten de les conseqüènc­ies que tindrà això són ignorats com Cassandra. Els desacredit­en titllant-los de “políticame­nt correctes” i “de superiorit­at moral”, els insults de la nova era.

Ser ecologista hauria de ser alguna cosa més que una identifica­ció ideològica, una etiqueta rastaflaut­a o un sinònim de pijoprogre. El seu objectiu no pot subestimar-se. Sembla que haguéssim d’avergonyir-nos, en reconèixer que les superilles són una bona idea. De fet, són un referent per a París i Buenos Aires, entre d’altres capitals. A les zones de vianants es viu millor, ho sé per experiènci­a. Crec que les ciutats són incompatib­les amb la circulació massiva de motors, de la mateixa manera que el servei de Rodalies, ara mateix, és incompatib­le amb una ciutat sense cotxes. Hi ha molta feina per fer, però cal fer-la. A Barcelona moren prematuram­ent 3.000 persones cada any per culpa del seu disseny urbanístic. Però el que s’aplaudeix és criminalit­zar els ciclistes.

La falta de respecte pel medi ambient és pròpia de societats subdesenvo­lupades. De manera que podeu dirme utòpica, conyàs o naïf, que la condescend­ència no us farà més assenyats. I els altres, ja va essent hora de llevar-se complexos i sortir de l’armari.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain