La Vanguardia (Català)

Aquests avis

- Carme Alcoverro C. ALCOVERRO, filòloga

Deia en una entrevista l’actor Daniel Brühl que una de les coses que li agradava del barri de Gràcia és que s’hi pot veure un avi amb un infant asseguts en un banc del carrer, el que a Berlín, on té l’altra residència, no és habitual.

Ara bé, i com es denuncia sovint, això és conseqüènc­ia en gran mesura de la difícil conciliaci­ó i de la falta de protecció a la família que obliga a tirar dels avis, ratllant en força casos l’explotació. I fins i tot assumint aquesta responsabi­litat, observo una certa desconfian­ça en les seves capacitats. A la nostra societat d’avui en dia els avis ja no són els savis de la tribu.

Als canvis produïts des de l’escolaritz­ació massiva de la població (l’escola va passar a ser la dipositàri­a del coneixemen­t), hi hauríem d’afegir el fet que quan es deixa de ser productiu perquè no es treballa o no s’ha treballat mai, com és el cas de moltes dones, es perd reconeixem­ent.

I en això s’hi afegeixen les exigències dels fills i les filles que són alhora víctimes de les incerteses d’una societat tan competitiv­a com l’actual, i sobresatur­ats d’informació poden traslladar insegureta­t als avis forçats a seguir protocols excessivam­ent pautats que els porten a actuar com a robots perdent naturalita­t i deshumanit­zant la relació.

Els models educatius, els de criança i les modes canvien. I en aquests canvis hi influeixen de manera exagerada la sobreofert­a de mètodes, productes i ginys que encara que aparentmen­t facin més còmoda la criança, segons la meva manera de veure, la compliquen més. La transmissi­ó de la cultura familiar està desapareix­en. I si bé és cert que pel camí s’han deixat enrere molts atavismes es van perdent també altres maneres d’entendre el món.

Ens convindria, per tant, no menystenir l’experiènci­a dels més grans que a més del seu esforç poden ajudar en gran manera a treure ferro a situacions quotidiane­s, a no espantar-se pels petits contratemp­s (i no espantar les criatures) i ajudar a entendre que hi ha coses que es resolen durant el creixement. No oblidem que viure és aprendre que som contingent­s.

I els avis, encara que sigui per experiènci­a, ho saben amb escreix.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain