La Vanguardia (Català)

Només parlen ells?

Profession­als i institucio­ns es mobilitzen per bandejar l’hegemonia masculina en els debats

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

Fins aquí hem arribat”, es van dir un bon dia Laurel Henning i Marika Andersen, dues expertes en energia, després d’assistir a molts debats a Brussel·les en els quals els ponents eren exclusivam­ent homes. De queixar-se van passar a la denúncia i van llançar EU Panel Watch, el malson dels organitzad­ors d’actes insensible­s a la qüestió de la igualtat de sexes. Owen Barder, director d’un centre d’anàlisi de Londres, també es va atipar d’assistir a debats en què només intervenen homes i, en lloc de limitar-se a contestar amb un educat sí o un no, va començar a respondre amb una pregunta: “Han pensant a convidar alguna dona?”. Cristina Manzano, directora de la revista sobre relacions internacio­nals EsGlobal, tuiteja des de Madrid: “Enèsima invitació del dia per a panels de debat només compostos per homes. Directamen­t a les escombrari­es”.

Sobren exemples de les iniciative­s contra l’aclaparado­r hegemonia masculina en els debats. Avalats per institucio­ns o a títol personal, tots són indicatius del creixent malestar a nivell global cap a una pràctica que exclou les veus femenines del debat públic i que fa temps que no reflecteix la realitat del terreny laboral. L’última personalit­at en sumar-se al boicot als

manels (expressió anglesa per als debats només amb homes, derivada de man i panel) ha estat el secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres: “Eliminem tots els debats amb només homes a l’ONU. Avisin si en veuen algun”. Ell deixarà d’anar-hi, va dir la setmana passada, donant un clar senyal sobre la rellevànci­a del tema.

Brussel·les és la capital europea de les conferènci­es. En els 299 debats celebrats a la ciutat per institucio­ns i organismes privats el juny del 2016, només 506 participan­ts eren dones, davant uns mil homes, segons dades recopilade­s per EU Panel Watch. Un 21% tenia només ponents masculins. Els fòrums amb igual nombre d’homes que de dones van ser només el 34%, deu punts més no obstant això que l’any anterior. Que hi hagi una dona com a moderadora no compta, al·leguen, perquè consolida la imatge que els experts són només homes i des d’aquella funció elles no opinen.

“No és estrany trobar-te debats sobre igualtat de gènere o, el que és encara més depriment, sobre el futur de l’economia o d’Europa en els quals només intervenen homes”, explica Henning, cofundador­a de l’observator­i. “No volem que hi hagi panels compostos només per dones, el que defensem és la diversitat”, aclareix. La resposta a les seves denúncies no sempre és positiva però la pressió a les xarxes socials ha portat alguns organismes a canviar la composició dels seus debats i incloure més dones. “A Espanya i a l’Europa central no hi ha cap conscienci­ació sobre el tema. Quan en parles amb col·legues homes no hi veuen cap importànci­a”, afirma Manzano.

Després de la denúncia, venen les iniciative­s perquè ningú no pugui dir que no troba expertes, com la plataforma Brussels Binder, impulsada per Corinna Hörst, subdirecto­ra del German Marshall Fund a Brussel·les. “No hi ha un problema d’oferta sinó de demanda”, afirma. La iniciativa va ser presentada fa uns dies a Brussel·les amb patrocinad­ors com Amazon o Google, que va cedir la seva seu per a un acte de recaptació de fons que permetrà llançar una base de dades de dones que treballen en think tanks i universita­ts, disponible­s per ser ponents o parlar als mitjans.

Més enllà que aquests actes siguin en part el reflex de societats amb tics masclistes més o menys arrelats, els experts consultats apunten a més causes per explicar l’escassa presència de dones en el debat públic, com els cercles viciosos dels circuits d’experts o la pròpia psicologia de la dona.

“En la carrera acadèmica, com més alt mires, més gran és la bretxa de gènere. Com que els mitjans solen preferir professors veterans, més sovint selecciona­ran homes. També cridaran unes quantes dones molt destacades però desbordade­s de peticions, que declinaran participar-hi”, explica Cas Mudde, professor de Ciències Polítiques a la Universita­t de Geòrgia (EUA), que apunta també al sexisme als mitjans, “en especial en cultures tradiciona­ls, on se suposa que l’expert és home i gran”. A més, “la dona, en general, se sent menys segura del seu nivell de coneixemen­ts que l’home i tendeix menys a l’au-

topromoció”, afegeix Mudde, que sol recomanar públicamen­t col·legues dones com a expertes.

Muntar un panel amb equilibri de sexes “em consta que no és fàcil”, afirma Carmen Claudín, investigad­ora del Cidob i organitzad­ora de debats a la ciutat de Barcelona. “De vegades es desconeix les dones que treballen en determinat­s camps, potser perquè no acaben de destacar. I per què no destaquen? L’explicació no s’esgota amb l’herència masclista. Em pregunto si no hi ha alguna cosa en les dones que ens porta a tenir menys ànsia de ser visibles. No perquè ens infravalor­em sinó perquè ens importa menys. No ho veig en els homes. Ells ho tenen molt incorporat en la seva programaci­ó”.

Matt Dann, secretari general del centre d’estudis Bruegel, hi veu altres explicacio­ns. “A l’organitzar un debat, la reacció immediata és pensar en coneguts. Si no ets gaire jove, la gent que coneixes i amb qui vas anar a la universita­t i pot ser un expert tendeix a ser com tu. Com que la majoria d’organismes estan dirigits per homes, tendiran a convidar gent com ells: homes”.

Bruegel, un dels centres d’anàlisis més prestigios­os de Brussel·les, dona suport a la iniciativa del Brussels Binder i fa sis mesos va posar en marxa una estratègia per assolir l’equilibri de gènere als seus freqüents panels. Fa un any, menys del 20% dels participan­ts en els seus debats eren dones. Ara superen el 30% i aspiren “a arribar més amunt”.

“L’equilibri de gènere és una de les moltes considerac­ions que has de tenir en compte des del principi quan muntes un debat. No val pensar al final que, ai, ai, necessites una dona”, adverteix Dann. “Portarà temps aconseguir-ho perquè has de canviar la teva manera de pensar, però és possible fer-ho”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain