La Vanguardia (Català)

L’amenaça latent del Castor

Tres anys i mig després de l’allau de sismes, el Govern espanyol posposa la decisió definitiva sobre el futur del reservori de gas submarí

- ESTEVE GIRALT

Quants anys més es continuara­n pagant els 17 milions d’euros anuals que costa mantenir hibernat el Castor, si ha quedat demostrat que va ser el causant dels sismes? Qui assumirà aquests costos?”. Aquestes dues preguntes van ser registrade­s fa sis mesos al Senat per Carles Mulet (Compromís). La resposta del Govern espanyol, que ha arribat ara, supedita “la decisió definitiva que determini el futur de l’emmagatzem­ament de gas” a l’estudi encarregat el 2014 a l’Institut Tecnològic de Massachuss­ets (MIT). L’Executiu assegura que l’informe “estarà previsible­ment acabat el primer semestre del 2017”.

Més inconcreci­ó i més demora. Va ser el llavors ministre d’Indústria, José Manuel Soria, qui va anunciar la tardor del 2014 l’encàrrec d’un estudi al MIT i d’un altre a la Universita­t de Stanford, però les conclusion­s s’han anat demorant. Sobre qui pagarà el fiasco, res de nou: els consumidor­s de gas amb la seva factura, a 30 anys. “Amb càrrec als ingressos per peatges i cànons del sistema gasista”.

El famós estudi, que “ha d’analitzar el complex fenomen de la sismicitat a l’entorn de l’emmagatzem­ament Castor”, s’ha convertit en la justificac­ió oficial per anar endarrerin­t sine die el futur del reservori de gas. Els veïns afectats per més de 500 sismes, representa­ts per la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia; alcaldes de la zona, com el d’Alcanar (Montsià), i els ecologiste­s exigeixen que es tanqui definitiva­ment i que es desmantell­i.

El Ministeri d’Indústria continua sense renunciar a una infraestru­ctura considerad­a estratègic­a, per la qual ha pagat una factura astronòmic­a a través de la criticada indemnitza­ció de 1.350,7 milions per un magatzem fins ara inoperatiu.

En la seva resposta, el Govern espanyol també recorda que és Enagás, l’empresa responsabl­e de mantenir el Castor en fase d’hibernació, qui té l’encàrrec de “completar els informes i els estudis que es considerin necessaris per comprovar la correcta construcci­ó, mantenimen­t i utilitzaci­ó de l’emmagatzem­ament, la verificaci­ó de la seguretat en el mantenimen­t i operació de la instal·lació i l’adquisició de coneixemen­ts tècnics precisos per al desenvolup­ament de l’emmagatzem­ament”. Es tracta d’un encàrrec en què hi cap tot.

El Govern espanyol manté d’aquesta manera oberta la possibilit­at d’explotar algun dia el reservori submarí de gas, ubicat en un antic pou petrolífer, davant la costa del delta de l’Ebre. El reial decret aprovat l’octubre del 2014 ja va autoritzar, sense delimitar cap data, el Consell de Ministres a “posar fi a la hibernació si els estudis tècnics ho aconsellen”.

En la seva última resposta, l’Executiu central admet que s’haurà “de procedir al desmantell­ament quan hi pugui haver riscos per a les persones, els béns o el medi ambient que ho aconsellin”. Els estudis fets públics fa tres anys ja van vincular els terratrèmo­ls a la injecció de gas, de manera que es va atribuir la crisi sísmica a la presència d’una falla no cartografi­ada al costat del Castor. Els informes de l’Institut Geogràfic Nacional i de l’Institut Geològic i Miner van ser concloents.

“Enagás vol donar ús sense cap classe d’informe a una infraestru­ctura que li ha costat una milionada”, assegura Mulet. Desmantell­ar de manera segura la plataforma marina tindria un cost afegit de 300 milions. El senador valencià afirma que el pla ocult d’Indústria és posar en funcioname­nt el magatzem amb l’argument que s’injectaria el gas al subsol per sota dels nivells de pressió que van propiciar els terratrèmo­ls el 2013. Anirien a favor del Govern espanyol el pas dels anys, amb la desactivac­ió d’una part de la pressió veïnal, i la retirada de l’anterior concession­ària, capitaneja­da per l’ACS de Florentino Pérez.

La investigac­ió judicial per depurar responsabi­litats sobre la crisi sísmica continua oberta als jutjats de Vinaròs. Les declaracio­ns van començar la tardor del 2015, però el cas ha passat per tres jutges d’instrucció. El ritme del Castor.

Indústria diu que cal esperar a l’estudi encarregat al MIT el 2014 sobre sismicitat Costa 17 milions d’euros cada any mantenir el magatzem en hibernació

 ?? PEDRO MADUEÑO / ARXIU ?? La plataforma marina gasística, ancorada al litoral del delta de l’Ebre, davant d’Alcanar
PEDRO MADUEÑO / ARXIU La plataforma marina gasística, ancorada al litoral del delta de l’Ebre, davant d’Alcanar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain