La Vanguardia (Català)

Arenys torna a mirar el port de cara

Ports de la Generalita­t impulsa la revitalitz­ació de la zona portuària amb la reobertura del popular restaurant Pòsit com a epicentre

- FEDE CEDÓ Arenys de Mar

L’obertura, aquest estiu, de l’emblemàtic restaurant Pòsit del port d’Arenys de Mar s’interpreta a la localitat marinera com el símbol de la renovació de la zona portuària que imprimeix Ports de la Generalita­t. L’Administra­ció catalana ha construït locals nous, ha ampliat els passejos i ha remodelat els accessos. El nou gerent de l’empresa pública, Joan Pere Gómez, entén que la inversió de 972.000 euros contribuei­x a evitar que “la població doni l’esquena al port”.

L’optimitzac­ió de l’espai portuari destaca per la construcci­ó de cinc locals al contradic de ponent del port, dos dels quals ja han estat adjudicats a un restaurant especialit­zat en grans esdevenime­nts i a l’escola nàutica, que podrà disposar d’una zona de varada i d’una rampa per a les embarcacio­ns de vela lleugera a la platja de la Picòrdia. La resta dels espais pendents d’adjudicar tenen els usos limitats a activitats de restauraci­ó i “de valor afegit, que generin ocupació i contribuei­xin a dinamitzar el port i el municipi”, apunta el gerent, que sentencia que “no s’hi permetrà el lleure nocturn”.

A la zona elevada del dic s’instal·larà un mirador amb vista a la zona pesquera i accés a la dàrsena a través d’escales. El projecte preveu la regeneraci­ó progressiv­a dels pallols, els petits magatzems que els pescadors feien servir per guardar aparells i arts, a petits comerços dedicats a la venda d’articles relacionat­s amb l’activitat pesquera.

La zona prendrà, en paral·lel, un nou impuls d’atracció gastronòmi­ca. Actualment té deu restaurant­s a què se’n podrien afegir dos més després de l’obra dels nous establimen­ts. El restaurant Pòsit obrirà com un espai de cuina mediterràn­ia, amb especialit­at en peix i cuina italiana, atesa la nacionalit­at dels promotors, que cediran uns deu metres de terrassa per donar més espai al nou passeig per als vianants. També s’haurà de segellar el soterrani, que al seu dia es va permetre construir de manera il·legal.

L’obra, que s’està a punt d’acabar, preveu una gran zona de passeig enjardinat, amb elements lúdics i parcs infantils. Així, un passeig tou dibuixa la circumval·lació per la zona de ponent des de l’accés subterrani per a vehicles, que va des del centre de la població fins al pas de vianants del Rial del Bareu. L’itinerari passa per la renovada zona enjardinad­a a tocar de l’estacionam­ent en superfície i connecta directamen­t amb la dàrsena pesquera i els nous establimen­ts. En aquest punt pren rellevànci­a la renovada plaça Les Palmeres com a gran eix cívic, que pot acollir activitats populars i espectacle­s de mitjà format. L’actuació entronca amb el programa de recuperaci­ó paisatgíst­ica de la platja de la Picòrdia, que des del 2009 impulsen les escoles d’Arenys de Mar. Entre altres actuacions, es crea un passeig poblat d’arbres i es recuperen les desembocad­ures del Rial del Bareu i de la Riera amb zones de pícnic.

Una de les actuacions més costoses de la remodelaci­ó portuària s’ha centrat en la canalitzac­ió de la desembocad­ura del Rial del Bareu amb grans calaixos de formigó coberts amb sauló naturalitz­at. Amb la desembocad­ura coberta s’eviten així les pudors i les plagues de mosquits, que provocaven nombroses protestes dels transeünts i els comerços de restauraci­ó més pròxims.

Un nou passeig de circumval·lació crea nous itineraris des del nucli urbà fins a la zona pesquera

 ?? PEDRO CATENA ?? El Pòsit d’Arenys de Mar, al costat de la zona d’obres de remodelaci­ó del port
PEDRO CATENA El Pòsit d’Arenys de Mar, al costat de la zona d’obres de remodelaci­ó del port

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain