La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Núm 9687 Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Fem la croqueta rostos avall. Forma del verb que expressa una acció passada sense interessar-se per la seva durada ni per la seva posició respecte a una altra acció. 2 Es dirigí. Escut protector. Volem el cap del guepard. 3 Peix també anomenat amploia. Peixos gadiformes que tenen nom d’oliva premsada. 4 Mancat d’equitat fins al caire del cinisme. El tabac andorrà que es cremava per poder-ne tenir d’americà. Llet sòlida. 5 Arriscades. Arbre fruiter que porta al món diversió. 6 Has perdut una porteria, campió. Al nord de la península ibèrica. Xutem sense que la bimba s’aixequi ni un pam de terra. Comença a sentir la rapidesa.

7 Missatge de mòbil. Acció de fer caure el pèl. Sofre. 8 Sortirà. Conquilla de cargol marí que servia de corn. 9 Al bell mig del cel. Contamini els boscos vietnamite­s amb napalm. Cedre que et deixa sense vocalitzar. Glòria Moreno Castells. 10 Jove que no estudia ni treballa, segons el llenguatge periodísti­c. Dolenta. Faig com els pares davnat dels seus nadons. 11 Plantes

molt freqüents a les Canàries que, ara per ara, semblen els porcs verds, perquè d’elles tot s’aprofita. Mans que queden del tot esmorteïde­s pel fred. Angle recte. 12 La nota musical més vàcua. Que expel·leix tota mena de substàncie­s viscoses pel nas. Canto com la cigala davant d’un borratxo.

13 Cilindre buit per dins. Diu missa. En cap cas, invertit. 14 Lliguin les embarcacio­ns als norais. Persegueix­es amb afany avions de guerra.

VERTICALS 1 Arrabassar­às. Encisa en unes coves mallorquin­es. 2 Tendència masturbatò­ria. Ili. 3 Ho situis al calendari. Firmo. Començo a ballar lluny de casa. 4 Disjunció respiratòr­ia. El pelà a la manera del món civilitzat. Fem créixer el ramat per mètodes naturals. Res no és. 5 Composició líricomusi­cal que conté una queixa. Acatés ordres. Transpirac­ió. 6 Les de Lulú ens fan pensar en Almudena Grandes. Magre, en general. Cif erroni per desordre.

7 Capa, sobretot si és de pintura. Vista des de dalt. Facin que es mantingui a flor d’aigua. 8 Tros de corda que es lliga al coll d’una bèstia de càrrega per estirar-la. Toc de campana. 9 Festí porcí del dret que, invertit, mena a la cuina japonesa. Arbre que, fumat, vessa espiritual­itat. Dia sense albada.

10 Oasi lluny del sud. Transgredi­r normes morals. Fang. 11 La més vibrant de l’alfabet. Que pateix una manca de vitalitat. L’enamorada de Dant, en confiança. As. 12 Que no sap res. De l’orgasme. 13 Jersei. Vam agitar-ho tot. Tres al xalet. 14 Tibaràs. Els alimenten els turistes a la plaça de Catalunya de Barcelona.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain