La Vanguardia (Català)

Retorn a ‘Downton Abbey’

L’actor Jeremy Swift anuncia que ha rebut el guió per a una pel·lícula

- F. PUIG

Els britànics no solen dilatar els seus èxits televisius. Apliquen la màxima que diu que, com més curt, millor. En el cas de Downton Abbey, van allargar les temporades d’una manera poc habitual, fins a sis, amb un total de 47 episodis i cinc especials que s’estrenaven el dia de Nadal, en el que ja s’havia convertit en una cita clàssica de les festes. La sèrie, una de les més populars de la cadena ITV, va dir adéu el desembre del 2015, quan encara congregava grans audiències al voltant de la família Crawley i el seu servei. Per això, ara, la notícia del retorn de l’exitós drama d’època en format pel·lícula satisfarà el gran nombre de seguidors que ha tingut al Regne Unit i la resta del món.

S’han confirmat els rumors que ja circulaven amb les declaracio­ns d’un dels actors, Jeremy Swift, que interpreta Septimus Spratt, el majordom de la comtessa vídua. Segons ha declarat Swift en una entrevista amb la cadena de televisió ITV, Downton Abbey es convertirà en una pel·lícula. I, malgrat que va assegurar que hi ha “unes ganes enormes de rodarla”, també va anunciar un dels principals obstacles perquè aquest projecte cristal·litzi: aconseguir reunir tots els actors al mateix espai i al mateix temps. En la mateixa entrevista, l’intèrpret confirmava l’existència d’un guió de la pel·lícula que ja ha arribat a les mans d’alguns dels actors. El rodatge es podria posar en marxa a començamen­ts del 2018.

Downton Abbey,creada i escrita per l’escriptor Julian Fellowes, passa a Yorkshire i gira al voltant d’una família aristocràt­ica i els seus servents, des de principis de segle XX, amb l’enfonsamen­t del Titanic com a primera notícia internacio­nal que sacseja els fonaments de la casa, fins als anys vint als capítols finals. La sèrie va revolucion­ar el panorama televisiu quan la cadena ITV la va estrenar, la tardor del 2010. Rebuda com una modernitza­ció del clàssic A dalt i a baix, de la BBC, aquest drama d’època no adaptava cap clàssic de la literatura i coquetejav­a amb els codis de les telenovel·les per enganxar els teleespect­adors.

Aquest aspecte podria ser un dels més injuriats per la crítica especialit­zada, tot i que, alhora, va ser el que li va permetre tenir una vida més llarga que la majoria de les ficcions televisive­s del Regne Unit. Amb una factura elegant i una interpreta­ció impecable, la sèrie va tenir en Maggie Smith (Lady Violet, la comtessa vídua de Grantham) una de les protagonis­tes més carismàtiq­ues amb les seves frases, que ningú no es volia perdre (“Què és un cap de setmana?”, va ser una de les primeres i una de les més brillants).

Precisamen­t Maggie Smith havia anunciat que la sisena temporada seria l’última en què participar­ia. La veterana actriu, de 82 anys, serà una de les incògnites sobre quins personatge­s s’afegirien al retorn de la sèrie a causa de l’agenda dels protagonis­tes. Un d’aquests casos podria ser el de Michelle Dockery (Lady Mary Crawley), que ara participa a la sèrie de TNT Buena conducta, malgrat que l’actriu va declarar fa poc la seva predisposi­ció a reprendre la història dels Crawley, i també ho han manifestat Jim Carter (el senyor Carson) i Joanne Froggatt (Anna). Gran part del repartimen­t continua molt unit i sempre s’ha mostrat molt receptiu a la idea de protagonit­zar un retrobamen­t.

 ?? ITV ?? Una imatge promociona­l del drama d’època correspone­nt a un especial nadalenc
ITV Una imatge promociona­l del drama d’època correspone­nt a un especial nadalenc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain