La Vanguardia (Català)

‘La Vanguardia’, segon millor diari del món als premis Malofiej d’infografia

‘The New York Times’ és líder en els guardons més prestigios­os de l’especialit­at

- JOSEP CORBELLA

La Vanguardia ha obtingut una medalla d’or, dues de plata i tres de bronze en la 25a edició dels premis internacio­nals Malofiej, reconeguts com els més prestigios­os del món en infografia.

Aquest reconeixem­ent situa la capçalera del Grup Godó com el segon millor diari del món en infografia el 2016, superat únicament per The New York Times, que ha obtingut un or i dues plates com La

Vanguardia però tres bronzes més. Si es valoren totes les publicacio­ns, i no únicament els diaris,

La Vanguardia s’ha situat com la tercera millor del món, ja que és la revista National Geogaphic la que encapçala aquesta classifica­ció.

L’única medalla d’or Malofiej en la categoria Notícies d’Actualitat Immediata ha recaigut en el gràfic

Terratrèmo­ls al centre d’Itàlia, que va explicar les causes del devastador terratrèmo­l registrat el 24 d’agost a Amatrice, al centre d’Itàlia. Va ser un treball d’equip dels infògrafs Raúl Camañas, Alan Jürgens i Clara Penín, que van entrevista­r el sismòleg Xavier Goula a l’Institut Cartogràfi­c de Catalunya per poder explicar amb tota precisió als lectors les causes del sisme. El gràfic, que aquí reproduïm a quatre columnes, es va publicar a deu columnes en una doble pàgina el diumenge 28 d’agost.

“Va ser complicat sobretot per la pressió de temps amb què vam haver de treballar, la qual cosa és inevitable en notícies d’actualitat”, recorda Raúl Camañas. “Però treballar en equip amb la Clara (Penín) i l’Alan (Jürgens) ens permet dur a terme gràfics ambiciosos i complets com aquest en un temps limitat”. També els dos gràfics de La Vanguardia que han rebut medalles de plata Malofiej, que reproduïm en aquesta pàgina, van ser possibles gràcies al treball en equip. El gràfic

L’encriptado­ra Enigma, que explica com l’exèrcit alemany encriptava els seus missatges durant la Segona Guerra Mundial perquè els aliats no els poguessin intercepta­r, és també una obra conjunta de Camañas, Jürgens i Penín –citats per ordre alfabètic–. En aquest cas, va ser Clara Penín qui va assumir la tasca de recerca d’informació i qui després va elaborar el gràfic amb Jürgens i Camañas. Ha obtingut la medalla de plata en la categoria Criteris, que s’atorga a gràfics que destaquen pel seu format innovador o per la seva integració en la pàgina. El jurat ha valorat que el treball aportava material gràfic i instruccio­ns perquè els lectors es poguessin construir la seva pròpia màquina encriptado­ra Enigma. El gràfic ha guanyat, a més, una medalla de bronze en la categoria Reportatge­s.

L’altra medalla de plata ha recaigut en La física dels castells, un treball conjunt de Josep Ramos i Raúl Camañas que ha estat premiat en la categoria Reportatge­s. Explica per primera vegada com les lleis de la física condicione­n la construcci­ó d’un castell a partir d’informació aportada per la periodista Núria Jar, que va escriure el text del reportatge publicat amb el gràfic.

De les altres dues medalles de bronze Malofiej obtingudes per La Vanguardia, una s’ha concedit al gràfic Accident d’autobús a l’AP-7,

El diari és l’únic del món que guanya un or en la categoria d’actualitat immediata Camañas, Jürgens i Penín són coautors de gairebé tots els gràfics premiats Les sis medalles a ‘La Vanguardia’ són per gràfics elaborats per diverses persones

que va explicar l’accident d’autocar del 20 de març del 2016 en el qual van perdre la vida 13 estudiants que tornaven de les Falles de València. Es tracta, un cop més, d’un treball conjunt de Camañas, Jürgens i Penín que ha estat premiat en la categoria Notícies d’Actualitat Immediata.

L’altra medalla de bronze ha estat en la categoria Portfolio per una recopilaci­ó de vuit gràfics publicats al llarg del 2016.

Als premis Malofiej s’hi han presentat en aquesta edició 1.334 treballs de 134 mitjans de comunica- ció de 31 països. Els premis estan organitzat­s pel Capítol Espanyol de la Society for News Design i els decideix un jurat de catorze experts de set països que aquest any ha estat presidit per la nord-americana Sarah Slobin. S’han concedit un total de 154 medalles, de les quals 10 són d’or, 46 de plata i 98 de bronze.

A part de les sis medalles concedides a La Vanguardia, se n’han atorgat dues més a altres mitjans espanyols. El Mundo n’ha guanyat una d’or en la categoria Reportatge­s per un gràfic sobre el cinquè aniversari de la catàstrofe de la central nuclear de Fukushima. El

Correo n’ha guanyat una de bronze en la categoria Criteris pel gràfic

Atasco en el pelotón.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain