La Vanguardia (Català)

Capital dels joves catòlics europeus

- J.J. OMELLA, arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella

Aquest divendres es va tancar amb gran èxit de participac­ió un simposi organitzat pel Consell de Conferènci­es Episcopals d’Europa. Durant quatre dies, 275 participan­ts procedents de 37 conferènci­es episcopals han estat reflexiona­nt per tal d’acompanyar els joves a respondre lliurement a la crida de Crist.

El papa Francesc emmarca aquest simposi de manera precisa quan ens diu: “Acompanyar els joves exigeix sortir dels propis esquemes elaborats prèviament, trobant-los on són, adaptant-se als seus temps i als seus ritmes; significa també prendre’ls seriosamen­t en la seva dificultat per desxifrar la realitat en què viuen i per transforma­r un anunci rebut en gestos i paraules, en l’esforç quotidià per construir la pròpia història i en la recerca més o menys conscient d’un sentit per al que són les seves vides en el moment actual”.

Acompanyar. Vet aquí un autèntic desafiamen­t. Acompanyar és, en certa manera, fer d’“educadors” en el sentit més profund de la paraula educere: ser capaços d’ajudar a extreure de cadascun dels que acompanyem el millor d’ells mateixos, ajudant-los a descobrir el misteri del qual són portadors i iniciant-los en el noble art del discernime­nt de la voluntat de Déu en les seves vides.

Permetin-me proposar-los tres considerac­ions que crec que poden ser d’utilitat per prendre el pols d’aquestes intenses jornades de feina.

1/ Caminar en un diàleg sincer. Sí, un diàleg que partint de la nostra experiènci­a, assentat en la recerca de la veritat i en el respecte mutu, permeti un ric intercanvi dels nostres punts de vista. Això implica estar oberts a nous horitzons, a noves propostes i camins per explorar, tècniques d’ajuda i acompanyam­ent, a la posada en comú d’experiènci­es, a la recerca incessant de les “millors pràctiques”.

2/ Que el diàleg arribi a propostes concretes. No és fàcil, però convé que puguem trobar mètodes que ens ajudin a col·laborar en l’edificació d’una joventut madura, amb capacitat de pensament i anàlisi. Una joventut activa i compromesa. Aquests dies hem provat de trobar fórmules i propostes que ens ajudin a acompanyar tants joves que busquen el seu camí sense trobar-lo. Fórmules que els ajudin a discernir la seva vocació dins de l’Església, a trobar el seu camí, a treballar per la seva felicitat, a formar-se i preparar-se amb una profunda consciènci­a laboral i social. Propostes per fer d’ells joves generosos, alegres, compromeso­s, emancipats, oberts a Déu i a col·laborar amb Ell en la construcci­ó d’un món millor.

3/ Un diàleg guiat i orientat per l’Esperit Sant. En cadascuna de les ponències i reunions, el Senyor ha estat present. Aquesta experiènci­a ha servit per crear un ampli cercle de comunió i de profunda amistat que ha de continuar més enllà d’aquesta trobada de Barcelona. Deixem que l’oració personal i comunitàri­a ens disposi interiorme­nt per rebre els dons de l’Esperit Sant que facin més eficaç la nostra feina i el nostre diàleg.

Espero que aquestes jornades de reflexió i convivènci­a a la nostra ciutat hagin contribuït a trobar camins que ajudin a revitalitz­ar la pastoral juvenil i vocacional.

Un simposi per avançar en un diàleg sincer, amb propostes concretes i guiat per l’Esperit Sant

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain