La Vanguardia (Català)

Església i progrés del poble

-

El diumenge de Pasqua del 1967, ara fa 50 anys, fou promulgada l’encíclica Populorum progressio de Pau VI. Aquella encíclica va tenir un gran ressò mundial, com a manifestac­ió de compromís de l’Església amb el progrés dels pobles i de la societat. Val la pena rellegir-la: la seva lucidesa crítica i la seva energia espiritual inviten encara avui. L’Església hi afirmava la seva voluntat de compromís, d’incidència pública, de consciènci­a activa, de suport a moltes inquietuds i iniciative­s per resoldre problemes socials i espiritual­s de la societat.

Aquesta efemèride ens fa preguntar pel paper de l’Església a Catalunya avui. Els temps han canviat molt, alguns problemes persisteix­en en formes diferents i n’han aparegut d’altres, impensable­s llavors, a causa d’un canvi social empès per una acceleraci­ó històrica única, tan vertiginos­a que convida a seguir sempre l’última novetat sense parar esment a les conseqüènc­ies. Malgrat aquestes noves dinàmiques, la disposició de l’Església a participar en la societat i la il·lusió de fer-ho ha de continuar viva, com ens recorda la recent Laudato si’, tan ben sintonitza­da amb l’actualitat.

En aquest context, no podem ignorar alguns reptes i mancances de l’Església a Catalunya: d’una banda, la continuada reducció dels seus feligresos i, d’altra banda, un procés de marginalit­at i de marginació (marginalit­at, perquè malgrat l’abundor d’institucio­ns pròpies, el seu punt de vista ha anat quedant absent del debat d’idees en la societat i en les institucio­ns polítiques; marginació, perquè és menystingu­da i, no poques vegades, la seva realitat és injustamen­t deformada als mitjans de comunicaci­ó, des d’ideologies contràries).

Hi ha moltes persones que es defineixen com a catòliques però que es mantenen molt o poc allunyades de l’Església, sobre la qual tenen dubtes, o fins i tot crítiques importants. Són els “catòlics però no massa”, que constituei­xen el 40% de la població de Catalunya, el grup més nombrós. Estan batejats però la seva identitat religiosa és feble. Malgrat la seva importànci­a, la institució eclesial es limita a obrir les portes de les esglésies i esperar que entrin, en lloc d’anar, com feia Jesús, al seu encontre. És necessari interessar, motivar i recuperar l’arrel espiritual, comunitàri­a, social i cultural que suposa el baptisme. Per aconseguir-ho cal que tots (seglars, religiosos i sacerdots) testimonie­m millor i amb més entusiasme i eficàcia la fe en Jesucrist i el ferment de la seva paraula: “Jo soc el camí, la veritat i la vida” (Joan 4,6). També ens cal ser més conseqüent­s amb el darrer gran mandat de Jesús: “Aneu, doncs, a tots els pobles i feu-los deixebles meus, batejantlo­s en el nom del Pare i del Fill i de l’Esperit Sant i ensenyant-los a guardar tot allò que us he manat. Jo sóc amb vosaltres dia rere dia fins a la fi del món” ( Mt 28,19-20).

En un altre ordre de coses, cal afirmar que seria un bon servei a la nostra societat, fins i tot una necessitat, que els cristians ens comprometé­ssim més en la creació de pensament, en la discussió de les lleis, en l’aportació d’iniciative­s socials, en la incidència en les institucio­ns polítiques i socials, en la producció artística i literària, en la reflexió filosòfica i periodísti­ca, en la comunicaci­ó pública des d’allò més vital i profund de l’experiènci­a cristiana. Si no ho fem, deixem desatesa una part de la societat en el debat democràtic, econòmic i polític, i en el camp de la cultura (en el camp social, l’acció de l’Església és molt rica i força reconeguda), i facilitem que les lleis, de manera explícita o implícita, deixin de costat els valors cristians.

Hauríem de reflexiona­r tots plegats, també, per tant, els que no participen de la dimensió cristiana, sobre aquesta frase de Jürgen Habermas: “Entre les societats modernes només les que puguin introduir en els recintes del profà continguts essencials de les tradicions religioses, que van més enllà del merament humà, podran salvar també la substància del que és humà”.

Els cristians s’haurien de comprometr­e en la discussió de les lleis, en iniciative­s socials, en les institucio­ns i en la comunicaci­ó pública

JOSEP M. CARBONELL, DAVID JOU, EUGENI GAY, MARGARITA MAURI JOSEP MIRÓ I ARDÈVOL, JORDI LOPEZ CAMPS, FRANCESC TORRALBA

 ?? . ?? Cristians però no massa.Aquesta cerimònia de la sèrie Cuéntame és una metáfora d’un país on moltes persones que es bategen després es mantenen allunyades de l’Església i no es compromete­n amb els seus valors
. Cristians però no massa.Aquesta cerimònia de la sèrie Cuéntame és una metáfora d’un país on moltes persones que es bategen després es mantenen allunyades de l’Església i no es compromete­n amb els seus valors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain