La Vanguardia (Català)

Dones sense tabús, guerres i... Monet

Un passeig per la collita de novetats que arriben al Saló del Còmic de Barcelona

- JUSTO BARRANCO

El Saló del Còmic va viure ahir la seva tercera jornada, marcada per una pluja que va portar el públic –es va penjar el cartell de “No hi ha entrades”– al palau 1, el dels expositors, feliços. Laureano Domínguez, d’Astiberri, i Óscar Valiente, de Norma, confiaven a repetir els números de l’any passat. Natalia Martínez, de Dibbuks, diu que les seves vendes s’han disparat, potser per tenir el guanyador del Saló del 2016,

El fantasma de Gaudí. Aquest any hi ha més novetats atractives.

El còmic és per a dones. Les creadores de còmic no tenen complexos.

Que alguien se acueste conmigo, por

favor (Reservoir books), de Gina Wynbrandt, aconseguei­x que les boges fantasies amb els homes d’una noia d’uns vint anys que no lliga –l’autora– causin diversió i tendresa. Lola Vendetta (Lumen) de Raquel Riba Rossy diu: “És el meu cos. És la meva casa. Si no t’agrada, m’és ben igual”. Bitch planet (Astiberri), DeConnick i De Landro imagina una Terra governada per un patriarcat que envia les dones no

conformes a un planeta presó. Meritxell Bosch aborda a Yo, gorda (La cúpula) el seu procés de pèrdua de 50 quilos, i l’argentina Sole Otero aborda el maltractam­ent psicològic en la parella a Poncho fue (Cúpula).

Superheroi­s per a tothom. ECC Cómics llança una edició vintage, amb grapa, de la mítica Watchmen, que va canviar els superheroi­s, mentre que Planeta Comic rescata pels seus 35 anys Conan el bárbaro en un megavolum amb els primers números a Marvel. Jill Thompson va als orígens de Wonder Woman a La verdadera amazona (ECC).

Detectius, Oest, Iraq. Salamandra recopila les aventures de l’honest i cínic detectiu Alack Sinner de Sampayo i Muñoz, mentre que ECC publica Duke, de Hermann i Yves H, un western cruel sobre la condició humana. Un antic agent de la CIA a l’Iraq, Tom King, ha creat amb Mitch Gerard el thriller Crímenes de guerra (ECC), inspirat en les seves vivències.

La vida de Monet. Norma aposta per la pintura: Monet: nómada de la luz, la vida del pioner de l’impression­isme, i Naturaleza­s muertas ,de Zidrou i Oriol, sobre un enigmàtic pintor del modernisme, un viatge a la Barcelona de canvi de segle.

La Guerra Civil real. El Saló d’aquest any l’ha guanyat Jamás tendré 20 años (Norma), on Jaime Martín recupera la memòria dels seus avis perdedors de la guerra, mentre que el Dr. Uriel (Astiberri) de Sento són les tremendes memòries del seu sogre a la contesa bèl·lica, un jove metge que coneix l’horror.

Retrofutur­s. Daniel Torres torna amb l’aventurer espacial Roco Vargas a Júpiter (Norma), i David Rubín i Matt Kindt creen a Ether (Astiberri) un explorador interdimen­sional que resol crims a un món de fantasia. Pep Brocal edita la fascinant Cosmonauta (Astiberri), un viatger espacial en minicoet amb les constants al mínim però conscient. Tom Gauld emociona a Un policía en la luna (Salamandra), un guàrdia en un planeta que es queda sol.

Nenes que parlen. Sapristi publica Los cuadernos de Esther, de Riad Sattouf, que narren el que preocupa una nena de deu anys, mentre que Dibbuks edita Custodia compartida, de Pablo Velarde, amb una filla de pares mal separats.

Grans noms i delicatess­en. Astiberri recupera les Siete vidas de Josep Maria Beà, set derrotes amb protagonis­ta felí. I publica Un millón de años de David Sánchez, inquietant obra sobre l’experiènci­a divina. Richard McGuire torna amb Dibujos secuencial­es (Salamandra), una selecció de les vinyetes auxiliars a The New Yorker.

 ?? FICOMIC ?? Còmics per a tothom. A l’esquerra, una de les fascinants imatges deCosmonau­ta ,de Pep Brocal. A la dreta, a dalt, una de les vinyetes de Jamás tendré 20 años, de Jaime Martín, millor obra espanyola de l’any. A baix, una vinyeta de l’últim Spirou, una aventura titulada La luz de Borneo.
FICOMIC Còmics per a tothom. A l’esquerra, una de les fascinants imatges deCosmonau­ta ,de Pep Brocal. A la dreta, a dalt, una de les vinyetes de Jamás tendré 20 años, de Jaime Martín, millor obra espanyola de l’any. A baix, una vinyeta de l’últim Spirou, una aventura titulada La luz de Borneo.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain