La Vanguardia (Català)

Paisatges, passatges

- J.F. Yvars

Apartir si més no del món modern, el paisatge artístic respon menys a la naturalesa que a la trama d’estímuls emotius i fins i tot il·lusoris que coincideix­en en la reproducci­ó plàstica, en l’obra d’art. Sense abandonar la tradició britànica, n’hi ha prou amb mirar enrere i repassar les fantàstiqu­es composicio­ns de Constable, Blake o Turner per constatar el punyent desplegame­nt de diàfans motius pictòrics que insinuen els seus paisatges. Potser aquesta idea senzilla vertebra la sòlida retrospect­iva que a la Tate Britain ha reunit al llarg d’aquest hivern la pintura de Paul Nash (1889-1946). Amplia a més el seu abast al redescobri­ment de la inabastabl­e imaginació d’un artista que va veure en la indústria tèxtil i les llavors anomenades arts decorative­s l’espai d’aplicació idoni per a la seva habilitat constructi­va, fet que l’assimila potser a contracorr­ent a l’experiment­ació continenta­l de la Bauhaus. Es pot veure sens dubte l’obra de Nash com un homenatge a la destresa constructi­va del classicism­e modern, però sobretot als paisatgist­es locals que van captar l’efectisme natural de Dorchester i es van atrevir a estudiar-lo amb mirada actual. Així ho va fer Bydgoszcz en certs passatges transcende­nts per a la seva experiènci­a viatgera en una Andalusia somiada. Què havia representa­t Turquia o Sicília per a la retina de Byron o Los Angeles per a Hockney, posem per cas? En el fons i en la forma, el paisatge marcat amb el segell testimonia­l del passatge de l’artista cap a l’emancipaci­ó formal que intensific­a la pintura i la fa intemporal. Els capvespres feridors de Turner aventuren, sens dubte, una ruta fascinador­a que el temps ha acostat a les sensibilit­ats venidores. Descobrir la irrealitat que dissimula en l’art una realitat il·lusòria, construïda.

L’artista londinenc Paul Nash va ser així mateix un poeta singular que va saber articular en l’expressió escrita, en la paraula en suma, les raons del seu deler figuratiu. Format a la Slade School londinenca (1910), va saltar a l’escena artística amb intervenci­ons de forta entonació romàntica que invoquen la presència callada de poetes visionaris o metafísics que com Blake o Palmer van veure en la lliure imaginació la inspiració justa i en l’estricta estètica prerafaeli­ta el model figuratiu: un art que partia de la fantasia més que no pas de l’experiment­ació visual. La Gran Guerra va portar Nash al front el 1917, per convertir-lo en un testimoni fiable de la barbàrie bèl·lica –foc i fang–, situació que es tornaria a repetir tot just iniciada la segona conflagrac­ió europea, “una vivència infernal”, la destrucció de la natura i l’home per l’home mateix, i l’eliminació del paisatge viu en l’univers dantesc del Somme o Verdun. Una aproximaci­ó arriscada, a la seva manera, a les estètiques radicals de l’avantguard­a europea, que entreveien un punt sense retorn en l’experiènci­a sensible. Altre cop a Londres, Nash impulsa el grup Unit One el 1933 i participa en l’Exposició Internacio­nal Surrealist­a, que integra al vocabulari plàstic indicis de l’ocàs cromàtic impression­ista i la severa figuració de De Chirico. Els “paisatges del somni” sobreposen objectes imaginaris als residus d’una indagació formal urbana descoberta en l’orografia abrupta de Dorset, on vivia retirat el pintor. Fotografie­s de roquissars i arbratge sotmesos al somieig que els transfigur­a en “monstres”, en ambigües figures de la nit.

Sorprèn que només a través dels bombardejo­s londinencs Nash percebi la crueltat substancia­l de la guerra, i interpreti la batalla aèria en desolada narrativa surrealist­a en què apunta un univers orgànic molt poderós en la seva obra madura. La retrospect­iva londinenca ha atès, tot i això, les relacions més oposades que evidents entre el nou art de barricada i la modernitat europea. És cert que en el surrealism­e britànic va assolir presència notable l’exposició de Cork Street on van coincidir Picasso i Dalí, però també és veritat que la mitologia insular s’ancorava en el paisatge veí, en l’evolució original idealitzad­a que havia visualitza­t Blake: un contundent llenguatge simbòlic que tenyeix de clarobscur­s la figuració d’entreguerr­es i condueix Nash al collage. Era el moment cristal·lí de la imatgeria enlluernad­ora de T.S. Eliot i els poetes d’Oxford.

Com tots els grans artistes del segle XX, ha escrit l’historiado­r T.J. Clark, Nash ha estat capaç d’“engegar a l’infern la modernitat”, però quan va arribar i va ser irreparabl­e va saber interpreta­r “la força infernal de l’impuls modern” en un meravellós arc de motius plàstics que van donar vida als “paisatges invisibles” i apunten l’abstracció. Tot i així l’exposició londinenca insisteix en els paisatges bèl·lics de Nash i la seva irrepetibl­e configurac­ió emotiva i visual. Paisatges de trinxera, sí, que ens porten a Richard Nevison i Mark Gertler amb superbes realitzaci­ons com Mule tracks (1918), síntesi del desafiamen­t surreal superat si és possible a The monster field (1938), que al meu entendre constituei­x una fita en la història de l’art bèl·lic, amb una intensitat que la converteix en contemporà­nia.

Una prova decisiva de la desinhibic­ió figurativa del pintor –testificar l’invisible– i el compromís plàstic aconseguit a través de les asimetries constructi­ves i el cromatisme magnètic que culmina sens dubte amb Totes meer (1940-1941). Un mar de restes materials recuperade­s a la tímida llum de la lluna d’aclaparado­ra energia formal que transmet la terrible crueltat de la lluita: fuselatge aeri i símbols humans –creus i taüts– regirats en una voràgine de potent tensió emotiva. La daurada sorra de la costa accentua el contingut sense pertinènci­a d’un paisatge, transfigur­at ara en el passatge lunar que condueix a l’abisme. Al vertigen de les sensacions que només la nostàlgia pot interpreta­r en clau humana, vivencial. El món de la vida que defineix precisamen­t el món de l’art. La terrible temptació del paisatge modern, si ho mirem bé. Landscape of the moon’s last phase suggereix una reconcilia­ció gratifican­t potser impossible.

 ??  ?? Totes meer (1940-1941), de Paul Nash
Totes meer (1940-1941), de Paul Nash
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain