La Vanguardia (Català)

Galeristes davant del buit

- Llucià Homs LLUCIÀ HOMS Galerista i editor

En un any com el 1917 a casa nostra sorgia, al voltant de la Sala Parés, un grup amb postulats gens radicals, que, a diferència dels moviments avantguard­istes, volia endinsar-se en el passat per treure saba nova per canviar el present, l’anomenada generació de 1917. Al mateix moment, Josep Dalmau acollia a la seva galeria la revista dadaista 391, que l’avantguard­ista Francis Picabia va publicar durant la seva estada a Barcelona. Tot plegat, ja manifestav­a des del punt de vista artístic la constant tensió entre tradició i modernitat que ens duraria bona part del segle XX i que condiciona­ria els criteris en l’articulaci­ó de col·leccions públiques.

Els anys que envolten la Mancomunit­at de Catalunya (1914-1925) són anys convulsos socialment i políticame­nt. Són els anys de la Primera Guerra Mundial i de la revolució russa de 1917, que havia de partir el món per la meitat. Però malgrat el que pugui semblar, a conseqüènc­ia de la neutralita­t d’Espanya a la Primera Guerra Mundial i l’activació de l’economia, es produeix a Barcelona un reescalfam­ent extrem de l’exigu mercat de l’art fruit d’una frenètica activitat que alguns han comparat amb una mena d’edat d’or, amb una alça en el volum de les transaccio­ns comercials i un nombre remarcable d’exposicion­s de les galeries. Com havia de passar anys després de la Guerra Civil amb l’anomenat art de l’estraperlo ,va florir un mercat artístic impensable en relació amb la situació de greu pobresa que vivia bona part de la població. En aquells anys ja hi havia col·leccionist­es a Catalunya que van arribar a ajuntar grans conjunts de peces artístique­s. Però no hi havia un ampli grup de persones que seguís uns determinat­s pintors, que s’interessés per la marxa de l’art en general i que estigués disposat a comprar-ne apassionat per una tendència artística.

Les galeries d’aquesta època són establimen­ts que ja s’associen a un teixit cultural de la ciutat i que ajuden a articular la imatge d’una Barcelona pròspera i culta, que exercia una certa funció de substituci­ó de l’administra­ció per complement­ar el buit de programaci­ó cultural que patia la ciutat, i d’un col·leccionism­e que patrimonia­litzava cobrint la manca de col·leccions públiques que represente­ssin l’art del moment.

Són anys dominats per la influència de Can Parés, una galeria que ha estat capital per a l’art català i pels artistes del nostre país. Són els anys de Santiago Segura amb les Galeries Laietanes, molt actiu entre 1909 i 1918; de Josep Dalmau i les Galeries Dalmau de passeig de Gràcia, que va exposar Miró i Dalí entre molts d’altres avantguard­istes, i un dels pocs que s’interessa per l’art estranger, a la manera del que passava a escala internacio­nal amb marxants com Durand-Ruel, Vollard o Kahnweiler, que cimentarie­n el que serien les bases d’un galerisme contempora­ni i d’un model de negoci que, amb molt poques diferèncie­s, dura fins a dia d’avui.

A Catalunya hi havia col·leccionist­es, però no estaven disposats a comprar per una tendència artística

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain