La Vanguardia (Català)

L’aposta per la descompres­sió

- Manel Pérez

“Ja veurem si no hem d’organitzar cap altre acte com el de l’Iese ”, diu en privat un líder empresaria­l Descomprim­ir la situació és la clau dels moviments de l’empresaria­t en aquest moment polític

Tot i la positiva acollida pública que la majoria dels presidents de les patronals catalanes van oferir al discurs de Mariano Rajoy dimarts passat, no convé deixar-se portar. Abans d’abandonar el Palau de Congresos, un dels principals presidents va deixar anar resignat: “Ja veurem si no acabem havent d’organitzar cap altre acte com el de l’Iese del 2007”.

Seria possible reeditar ara l’assemblea empresaria­l per reivindica­r l’execució d’un pla d’infraestru­ctures a Catalunya? La reunió del 2007 va ser la primera, i fins al moment única, mobilitzac­ió empresaria­l unitària de la història recent per redefinir les relacions econòmique­s amb l’Estat, fent servir com a catalitzad­or les llavors pobres prestacion­s d’un aeroport amb desenes de milions de passatgers engabiat en un model de subordinac­ió al centre del sistema.

Abans, el Cercle d’Economia, el fòrum més transversa­l de la burgesia catalana, havia divulgat una opinió titulada El paper de l’Estat en el mantenimen­t de l’equilibri econòmic territoria­l a Espanya. S’acabava l’any 2001, José María Aznar imposava un model de centralism­e desbocat gràcies a la còmoda majoria absoluta del PP. El Cercle, presidit pel ja mort Salvador Gabarró, va descriure un “procés de centralitz­ació que té el seu origen en les polítiques estatals”, que acabaran “generant desequilib­ris econòmics territoria­ls i una pèrdua de la capacitat de creixement de l’economia en el seu conjunt”. L’anàlisi assenyalav­a la perillosit­at del criteri radial en el disseny de les noves infraestru­ctures de transports que porta a fomentar el creixement d’una gran megalòpoli central”, amb referència a Madrid.

El document va donar una altra perspectiv­a a un debat fins aleshores centrat en el declivi econòmic català. Des de l’àmbit polític va confluir amb la proposta de reforma de l’Estatut de Pasqual Maragall, l’alcalde de Barcelona i futur president de la Generalita­t. Assumida pel nacionalis­me pujolista.

A partir de llavors, les infraestru­ctures van deixar de ser una àrida matèria d’interès només per a especialis­tes i es van convertir en un dels eixos de la vida política catalana. I una preocupaci­ó d’àmplies capes socials, en especial de la burgesia. També la vara més popular per mesurar el tracte que els governs centrals dispensave­n a Catalunya i els seus ciutadans. L’acte de l’Iese va donar cos a aquell clima. Les elits empresaria­ls s’hi sentien còmodes. Ocupaven una posició de lideratge indiscutit i el seu programa desenvolup­ista encaixava sense estridènci­es en el marc habitual de negociació amb els representa­nts de l’Estat. A la Generalita­t governava el tripartit, amb José Montilla al capdavant, però CiU tenia més escons i era qüestió de temps que el seu cap de files, Artur Mas, un home de la seva confiança, ocupés el Palau. I de la crisi no se n’havia sentit parlar. Quan va arribar, el món empresaria­l encara va tenir temps d’afegir-se a la reclamació de l’apetitós pacte fiscal, que Mas va formular a Rajoy en la seva fallida trobada monclovita, l’últim pas que va compartir justament amb el líder de CiU, de qui a partir de llavors es va allunyar gradualmen­t.

Ara, deu anys després, aquest és el món d’ahir. I, de moment, sembla que no tornarà. Els tradiciona­ls representa­nts polítics d’aquella burgesia estan fora de joc. Primer va ser la Unió de Duran Lleida, després la Convergènc­ia de Mas. Amputada la influència al Parlament de Madrid, i sobretot desbordats a Barcelona. Sense instrument­s per aplicar el seu programa possibilis­ta, l’empresaria­t intueix que no sortirà ben parat del xoc, no veu escenaris segurs, i pretén evitar-ho.

Per això l’aposta del moment és la descompres­sió. El que explica el tímid intent d’aprofitar la visita de Rajoy per dibuixar un escenari de negociació alternatiu centrat en les infraestru­ctures. La mesquineri­a de Rajoy no dona per a gaire i la cosa es queda només a veure “si compleix el que diu”. Té poc a oferir per reeditar una revolta dels rectors de l’economia com la del 2007 amb efectes socials relaxants.

El Cercle torna a expressar amb claredat la visió empresaria­l: “Els nostres marcs de convivènci­a i l’encara incipient i fràgil recuperaci­ó econòmica poden veure’s seriosamen­t alterats” el mateix missatge, amb gairebé les mateixes paraules, que els va llançar Rajoy en la seva fugaç visita a Barcelona. Ell també vol pescar.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Promeses. Rajoy va explicar la despesa en infraestru­ctures a Catalunya
ÀLEX GARCIA Promeses. Rajoy va explicar la despesa en infraestru­ctures a Catalunya
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain