La Vanguardia (Català)

La maledicció de Madoff

Passats gairebé nou anys de l’estafa de 64.000 milions d’euros, un financer se suïcida aquesta setmana a Nova York, el quart de la llista

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

L’allargada ombra del xiprer, expressió amb què Miguel Delibes va titular la seva primera novel·la (publicada el 1948), es queda en poca cosa si es compara amb l’abast de la de Bernie Madoff.

Fa gairebé nou anys que el més cèlebre dels estafadors de la classe alta novaiorque­sa, precedit per la seva fama de rei Mides, va depredar als seus col·legues, i a qualsevol possible persona que se li va acostar, la gens menyspreab­le fortuna de 68.000 milions de dòlars (64.000 milions d’euros). Passa el temps i, tot i això, la seva maledicció es continua projectant.

Aquesta setmana es va registrar el que es considera el quart suïcidi d’algú vinculat al sumari Madoff. Charles Murphy, de 56 anys, executiu d’un fons de cobertura, es va llançar al buit des de la planta 24 de l’hotel de luxe Sofitel, al carrer 44 de Manhattan, entre les avingudes Cinquena i Sisena.

La desesperac­ió de Murphy contrasta amb la capacitat de supervivèn­cia de Madoff.

Un dels quatre de la llista és el seu fill petit. En Mark tenia 46 anys quan el 2010, just en el segon aniversari de la sortida a la llum de la megaestafa, es va penjar al seu apartament del Soho. Hi ha qui postil·la que el seu germà gran, l’Andrew, que havia fet 48 anys, també hauria de figurar en aquella enumeració. Al cap de poc de la defunció de Mark, Andrew va morir a causa d’un càncer sobtat.

Asseguren que a la presó, on compleix una condemna d’un segle i mig, el patriarca ha refet la seva vida.

Té el seu mèrit en un home al qual li falta poc per ser octogenari i que va veure com tot el seu món d’oripell es fonia en la foguera de la cobdícia i les mentides. La seva gran habilitat amb els diners aliens no va consistir més que en l’anomenat esquema Ponzi, un frau piramidal d’inversions que implica el pagament d’interessos als inversors amb els seus propis diners o els diners de nous inversors atrets per les promesa d’abundants beneficis.

Dins del presidi de Butner (Carolina del Nord), manté el seu olfacte per detectar guanys. D’enganyar rics ambiciosos, i no tan rics que buscaven consolidar una jubilació, ha fet el salt al control de la venda de la xocolata calenta. “En Bernie va ser realment un exitós negociant, amb una visió natural per al mercat, i continua aplicant aquest instint a la presó”, va assenyalar a MarketWatc­h.com el periodista Steve Fishman.

Aquest reporter, que ha llançat un podcast o sèrie de capítols radiofònic­s amb el mateix estafador de protagonis­ta, va insistir que “Madoff és una estrella al penal”. Segons els col·legues de Butner, que pel que sembla li demanen consells financers, “va robar més diners que ningú en la història i això el converteix als ulls dels altres en un crac”. Fishman va confessar que, en una pràctica d’ecos mafiosos, Madoff va comprar al comissari del recinte les provisions de Swiss Miss (marca del producte), per la qual cosa va muntar aquest hivern passat un monopoli en aquest terreny de la xocolata.

A diferència d’ell, els coneguts afirmen que a Murphy el va superar el sentit de la culpa. La seva antiga societat, Fairfield Greenwich, va invertir més de 7.000 milions de dòlars (més de 6.500 milions d’euros) en la firma de Madoff.

Ara treballava per a una altra societat molt potent, John Paulson at Paulson & Co. El 2007 va pagar 33 milions de dòlars (31 d’euros) per una residència (vuit habitacion­s, onze llars de foc, dues escales el·líptiques...) a la zona oest del carrer 67 de Manhattan. En els últims mesos l’havia posat a la venda per 49,5 milions (46,5 d’euros), encara que el preu regular era una mica inferior. En alguns mitjans s’ha indicat que, abans de pujar a la planta 24 de l’hotel, va escriptura­r la casa a nom de la seva dona per evitar el desnonamen­t. Pel que sembla, es trobaven sense un cèntim.

L’escàndol va arrossegar primer l’aristòcrat­a francès René-Thierry Magon de la Villehuche­t, que va aparèixer mort el desembre del 2008, i William Foxton, un veterà de l’exèrcit que es va llevar la vida el 2009. Passats els anys, la maledicció de Madoff ha enviat Murphy a l’ombra del xiprer.

Un dels fills del gestor es va llevar la vida, però el pare s’ha refet i és “estrella” i negociant a la presó

 ?? AFP ?? Bernie Madoff en una imatge del 2008, quan va esclatar l’escàndol
AFP Bernie Madoff en una imatge del 2008, quan va esclatar l’escàndol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain