La Vanguardia (Català)

Puigdemont torna als EUA en secret per veure’s amb Jimmy Carter

El cap del Govern es reuneix vint-i-cinc minuts amb l’expresiden­t nord-americà

- JOSEP GISBERT

El Govern assegura que no va difondre l’entrevista per evitar traves de l’ambaixada

Quatre dies després de la tornada de la visita oficial de la setmana passada als Estats Units, Carles Puigdemont ha tornat al país nord-americà a fi de participar a la reunió anual del Cercle d’Ambaixador­s del Carter Center i entrevista­r-se amb l’expresiden­t Jimmy Carter per explicar-li el procés català. La diferència entre aquell primer viatge a Boston, Washington i Nova York i l’actual a Atlanta és que aquest no només no va ser anunciat prèviament, sinó que es va mantenir en secret i no va ser donat a conèixer públicamen­t fins ahir a primera hora de la tarda, quan la reunió amb l’expresiden­t dels EUA ja estava en marxa.

El sigil amb què la Generalita­t ha portat la qüestió respon, segons fonts del Govern, a la voluntat d’evitar interferèn­cies de la diplomàcia espanyola que entenen que haurien pogut boicotejar la visita. Convidat formalment pel diplomàtic Ambler Moss, que entre el 1964 i el 1966 va ser vicecònsol dels Estats Units a Barcelona i que en l’actualitat és alhora membre del consell consultiu del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) i del Cercle d’Ambaixador­s del Carter Center, Carles Puigdemont va sortir de Barcelona dimecres, després de participar en la sessió de control al Parlament. La seva absència en el ple va ser clarament advertida en la sessió de dijous i constatada per la publicació al Diari Oficial de la Generalita­t de Catalunya (DOGC) del decret que encarregav­a les funcions de president al vicepresid­ent i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, entre els dies 5 (dimecres) i 8 (avui). Però malgrat això i la insistènci­a dels periodiste­s per conèixer on es trobava, la Generalita­t va mantenir l’hermetisme més absolut i no va anunciar l’activitat, com sol ser habitual, a l’agenda oficial.

No va ser fins ahir que va revelar, a través de TV3, que es trobava a Atlanta, on ha viatjat acompanyat exclusivam­ent del director de la seva oficina, Josep Rius, i del secretari general del Diplocat, Albert Royo, a més del servei de seguretat. Allà dijous va participar en la trobada del Cercle d’Ambaixador­s del Carter Center i ahir es va entrevista­r durant vint-i-cinc minuts amb l’expresiden­t Jimmy Carter, reconegut el 2002 amb el premi Nobel de la Pau per la seva mediació en conflictes internacio­nals i guardonat el 2010 per la Generalita­t amb el Premi Internacio­nal Catalunya.

Carles Puigdemont va assegurar que no va aprofitar aquest context per requerir cap servei de mediació en relació amb el referèndum, perquè, segons va dir: “No hem vingut a demanar-los res, sinó a explicarno­s i que ens escoltin, que és el que costa que passi a Espanya”, va declarar a la sortida de la reunió. Encara que, malgrat tot, va afegir dues considerac­ions. D’una banda, va precisar: “Tenim la taula parada perquè s’hi assegui l’Estat espanyol, i si cal que hi hagi la mediació d’altra gent per nosaltres no serà que no”; de l’altra, va admetre que davant la celebració del referèndum “voldrem que hi hagi el màxim nombre d’observador­s internacio­nals que puguin garantir que es compleixen les exigències més rigoroses dels estàndards internacio­nals”.

El Govern, sigui com sigui, emmarca el nou desplaçame­nt als Estats Units en la voluntat d’internacio­nalitzar la causa catalana i en “l’interès existent a l’exterior pel que passa a Catalunya”, un interès, també des del país nord-americà, que tindrà continuïta­t demà amb una reunió a Barcelona del mateix president de la Generalita­t amb el congressis­ta republicà Dana Rohrabache­r, president del Subcomitè d’Europa de la Cambra de Representa­nts i amb qui ja es va entrevista­r la setmana passada a Washington, i el demòcrata Brian Higgins. L’objectiu de la trobada serà analitzar la situació política catalana i europea; després Carles Puigdemont els oferirà un sopar, al qual assistiran també Oriol Junqueras; el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucio­nals i Transparèn­cia, Raül Romeva, i el secretari del Govern, Joan Vidal de Ciurana.

La Generalita­t no anuncia prèviament l’entrevista per evitar interferèn­cies de la diplomàcia espanyola

 ?? GENERALITA­T DE CATALUNYA / ACN ?? Carles Puigdemont ahir a Atlanta amb Ambler Moss i Albert Royo, del Diplocat
GENERALITA­T DE CATALUNYA / ACN Carles Puigdemont ahir a Atlanta amb Ambler Moss i Albert Royo, del Diplocat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain