La Vanguardia (Català)

Bombardeja­r per respirar

- Màrius Carol

AApocalyps­e Now, de Francis Ford Coppola, un dels comandamen­ts crida: “Tinent, bombardegi la línia d’arbres uns cent metres més, necessito respirar”. El que va fer ahir Donald Trump, en atacar amb míssils una base aèria siriana de Baixar al-Assad, és el més semblant a netejar la seva imatge a l’exterior com a president dels Estats Units per poder respirar políticame­nt a l’interior del seu país. Des que va arribar a la Casa Blanca, el magnat no n’ha encertat ni una i moltes de les seves promeses han quedat en no res (des de la supressió de l’Obamacare a la deportacio­ns d’immigrants), però alhora ha hagut d’apartar alguns dels seus càrrecs i estrets assessors de seguretat, com el general Michael Flynn o el propagandi­sta Steve Bannon, per les dades que han anat apareixent de l’anomenat Russiagate. L’atac ha permès a Trump un ampli suport dins i fora de les seves fronteres, també a Europa, on tant Alemanya com França s’han posat del costat dels Estats Units.

Trump s’ha aprofitat de l’impacte emocional de les fotografie­s de nens fulminats per gas tòxic que van fer la volta al món i que la seva ambaixador­a davant l’ONU, Nikki Haley, va mostrar en el Consell de Seguretat. Amb la resposta trenca amb la seva doctrina aïllacioni­sta, marca distàncies amb Rússia (la proximitat política de la qual resultava sospitosa), llança un avís a la Xina (Trump va donar l’ordre el dia que va rebre a la seva mansió de Florida el president xinès Xi Jinping ) perquè freni Corea del Nord i aconseguei­x unir el país contra una amenaça. I a més té content el totpoderós lobby dels fabricants d’armes. El menys important és que Trump hagués defensat abans no atacar Al-Assad, perquè “no hi guanyem res i només ens passaran coses dolentes”.

A Trump ningú no li demana que sigui coherent, entre altres coses perquè no ha aspirat mai a ser-ho, ja que al llarg de la seva vida l’olfacte ha estat la seva brúixola i la improvisac­ió, la seva bandera.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain