La Vanguardia (Català)

Pujol puja a l’escenari

- Barcelona

Poc s’imaginava Jordi Pujol quan es va inaugurar el Teatre Nacional de Catalunya que aquest impotent edifici acabaria acollint una obra, A tots els que heu vingut, que gira entorn del trauma patit per la societat catalana com a conseqüènc­ia dels excessos econòmics comesos per l’expresiden­t de la Generalita­t.

Quan Xavier Albertí, director del Teatre Nacional, va asseure al despatx fa dos anys Marc Rosich per encarregar-li un muntatge, feia uns quants mesos que s’havia produït la confessió de Jordi Pujol sobre la fortuna que tenia a l’estranger. I Rosich (Barcelona, 1973) va veure una història, “la de les senyores grans convergent­s que havien cregut cegament en el pujolisme i de cop i volta s’adonen que allò no era el que pensaven”. I va escriure i dirigeix A tots els que heu vingut, que fins al 7 de maig serà al TNC protagonit­zada per Mercè Arànega amb Lurdes Barba, Àurea Márquez, Mireia Pàmies, Montse Esteve... “La peça no es troba lluny de Mujeres al borde de un ataque de nervios”, diu Rosich somrient.

Explica que “l’àvia protagonis­ta, la Magda, és l’excusa per parlar del que ens està passant com a país, de les nostres misèries, grandeses, il·lusions, fantasmes. Entrem al seu pis de l’Eixample, coneixem la seva família, la germana, les filles, la neta, i fem una panoràmica on es veuen diferents opcions polítiques i d’encarar la vida”.

L’excusa de la trama, amb molta música de Núria Feliu, és que la protagonis­ta, “vídua des de fa un mes d’un venedor d’Enciclopèd­ia Catalana, embogeix quan esclata el cas Pujol i el primer que fa és fer pujar a casa el sensesostr­e a qui sempre que li dona caritat l’insulta. Li demana que l’ensenyi a insultar, perquè ha arribat el moment de carregar-s’ho tot. Per descomptat, la resta de les dones volen que l’home se’n vagi”. L’obra succeeix el cap de setmana després d’esclatar el cas Pujol i té un epíleg un mes i mig després en l’11 de setembre del 2014, “el mes i mig que la societat catalana volia que Pujol sortís a explicar el que havia passat. Encara esperem que ho aclareixi”, conclou Rosich.

 ?? DAVID RUANO/TNC ?? Mercè Arànega a l’obra
DAVID RUANO/TNC Mercè Arànega a l’obra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain