La Vanguardia (Català)

Més a prop que mai

- ISIDRE AMBRÓS Madrid

L’himne de Corea del Sud va sonar a Pyonyang mentre la bandera d’aquest país onejava al vent, un esdevenime­nt inèdit des de la partició de la península en dues meitats, viscut a causa de l’enfrontame­nt de les seleccions de futbol femenines dels dos països.

Kim Il-sung, el pare de la pàtria nord-coreana i fundador de la dinastia que al llarg de tres generacion­s dirigeix el règim estalinist­a de Corea del Nord, no l’ha vist, però l’estadi que porta el seu nom a Pyongyang va acollir ahir el primer partit oficial de futbol entre les seleccions de les dues Corees. Va ser la primera trobada entre els dos països, que continuen enfrontats des de la guerra civil de 1950-53 i que travessen ara mateix per una fase de gran tensió, a causa de l’últim llançament d’un míssil per part de Pyongyang.

El Taegeukgi, la bandera de Corea del Sud, va onejar ahir a la tarda a l’estadi Kim Il-Sung de Pyongyang, mentre sonava l’himne nacional d’aquest país. Va ser la primera ocasió des que la península coreana es troba dividida pel paral·lel 38, l’última frontera de la guerra freda i una de les zones més militaritz­ades del planeta, en què els símbols nacionals de Seül apareixien, a la capital del país que lidera Kim Jong-un, el net de Kim Il-sung.

El motiu d’aquest esdevenime­nt va ser el partit de futbol que va enfrontar les seleccions femenines dels dos costats de la frontera. Una trobada crucial per a la classifica­ció de la copa asiàtica femenina d’aquest esport, que se celebrarà a Jordània el 2018.

Anteriorme­nt, els equips de futbol masculí de les dues Corees van disputar una trobada amistosa el 1990 al mateix estadi amb l’objectiu de promoure la unificació, però en un ambient més tens. En aquella ocasió, el Nord en va vèncer el Sud per dos gols a un, però llavors no hi va haver ni himnes, ni banderes. Ara, en canvi, malgrat la tibantor política existent, les més de 40.000 persones que van assistir al partit van escoltar dempeus l’himne de l’equip sud-coreà, abans d’entonar el cant patriòtic del seu combinat.

La trobada va ser emocionant. L’equip local es va avançar amb un gol en els minuts de descompte de la primera meitat, però les del sud van neutralitz­ar aquest avantatge quan faltava menys d’un quart d’hora per acabar el partit. Un empat que va permetre salvar l’honra als dos equips, però que els obligarà a esforçarse a marcar el màxim nombre de gols en els altres partits amb la resta d’adversaris del seu grup, l’Índia, l’Uzbekistan i Hong Kong, per liderar la lligueta i passar l’eliminatòr­ia.

La celebració del partit es va mantenir tot i això en suspens fins a pocs dies abans. Des que es va conèixer, el gener passat, que els dos equips estaven en el mateix grup, Seül va mantenir la incertesa sobre permetre a les seves jugadores desplaçar-se a Pyongyang. Les autoritats sud-coreanes van exigir als veïns del nord garanties que no els passaria res, que no serien segrestade­s, ni víctimes de cap atemptat, i no van donar la llum verda al viatge fins al mes passat, malgrat els llançament­s de míssils realitzats per Corea del Nord.

En aquest desenllaç va influir el sentit comú que mantenen les dues capitals a l’hora de separar l’esport dels seus enfrontame­nts polítics. Un criteri que ha servit, en diverses ocasions, per apaivagar moments de tensió àlgida. Ara, tot i això, el Govern de Seül s’ha afanyat a assenyalar que aquest partit era únicament un intercanvi esportiu i no conduiria a cap altra forma de diàleg, ateses les actuals tensions, segons l’agència Yonhap.

I és que aquesta és la realitat imperant. Seül i Pyongyang només semblen entendre’s en les competicio­ns esportives. En diverses ocasions, els jocs olímpics han estat el marc de reconcilia­cions entre atletes dels dos costats de la frontera. En els jocs celebrats a Sydney el 2000, van desfilar junts, per primera vegada, sota una mateixa bandera i l’agost passat, en els jocs de Rio, la gimnasta sud-coreana Lee Eunju va causar enrenou al fer-se una amb la nord-coreana Hong Unjong. Uns gestos a favor de la distensió que s’han quedat al terreny de joc i que no han servit d’exemples als seus dirigents polítics.

Les dues Corees s’enfronten per primera vegada en una contesa oficial de futbol a Pyongyang Els equips femenins de futbol empaten a un i eviten el deshonor d’una derrota

 ?? STRINGER / REUTERS ?? Alta tensió. El partit, fèrriament controlat pel règim nord-coreà, va estar a punt de no celebrar-se pels temors de
Corea del Sud
STRINGER / REUTERS Alta tensió. El partit, fèrriament controlat pel règim nord-coreà, va estar a punt de no celebrar-se pels temors de Corea del Sud
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain