La Vanguardia (Català)

Nova taca a Kènia

El positiu per EPO de Sumgong, la guanyadora de l’or olímpic de marató, incrementa les sospites sobre el centre d’Iten

- XAVIER G. LUQUE

El positiu per EPO de la keniana Jemima Sumgong, guanyadora de l’or en la marató dels Jocs de Río, torna a posar en qüestió els rècords obtinguts pels atletes del país africà que s’entrenen al centre Iten.

El juliol de l’any passat, any olímpic, un article aparegut al Sunday Times i un reportatge de la televisió alemanya ARD van fer diana: el dopatge és moneda corrent al centre d’entrenamen­t de l’elit de l’atletisme kenià, a Iten, denunciave­n. Més ben dit, confirmave­n el que ja era un secret de domini públic, perquè des del 2012 Kènia ja acumula una cinquanten­a de positius. I la sagnia no cessa. Amb casos en l’elit femenina, com el de la campiona del món de cros Emily Chebet (li van caure quatre anys el juliol del 2015) o la maratonian­a Rita Jeptoo, triple guanyadora a Boston, que va donar positiu per EPO el 2014 i va ser suspesa per dos anys al seu país, sanció després augmentada a quatre anys en apel·lació al TAS.

Jeptoo era la companya d’entrenamen­ts de Jemima Sumgong, l’última a caure. Una altra vegada EPO, segons va anunciar divendres la federació internacio­nal. I una altra peça de caça major perquè Sumgong, de 32 anys segons la fitxa, metre seixanta i 45 quilos, és la guanyadora de l’or olímpic a Rio. La primera keniana de la història que guanyava una marató olímpica, després de tres plates consecutiv­es. Tota una heroïna a Kènia. Sumgong va superar la favorita, l’etíop i campiona mundial Mare Dibaba, que va acabar tercera, i la també keniana –però que competia sota bandera de Bahrain– Eunice Kirwa. Un atac a dos quilòmetre­s del final, quan ja ningú no sap d’on treure forces, les va deixar clavades.

Sumgong ha caigut com solen fer-ho els millors atletes, en un control per sorpresa. Es dona la circumstàn­cia que ja havia donat positiu en el passat, el 2012, en aquell cas per prednisolo­na, un corticoest­eroide. Li van caure dos anys, però una recepta la va salvar i la IAAF va anul·lar la condemna.

Per a la federació de Kènia, que assegura que treballa “sense parar” per erradicar el problema del dopatge, el positiu de la seva maratonian­a il·lustre és “extremadam­ent xocant i decebedor”. Sumgong, que estava anunciada com un dels atractius de la marató de Londres del pròxim dia 23, ja no hi podrà competir, encara que està pendent de la contraanàl­isi. Guanyar a Londres es cotitza a uns cinquanta mil euros, xifra que es pot doblar en cas de rècord del món. Això sí, Londres ja ha avisat que, en cas de dopatge, perseguirà judicialme­nt els vencedors que no retornin els premis.

Les anàlisis per sorpresa i fora de competició són les més eficaces, encara que estableixe­n diferèncie­s entre els esportiste­s. Per als que competeixe­n en especialit­ats emparats per clubs amb instal·lacions privades no constituei­xen la mateixa mesura coercitiva que per als que s’entrenen i viatgen de manera individual, com s’ha demostrat.

El positiu de Sumgong ha estat ben rebut per la nord-americana Emma Coburn (bronze en 3.000 m obstacles a Rio): “Les anàlisis fora de competició són molt importants; ben fet, IAAF. Espero més resultats”, va tuitejar. Coburn es va veure superada per dues kenianes.

A Kènia, l’arc que fa de pòrtic d’entrada al centre d’elit proclama: “Benvinguts a Iten, llar dels campions”.

PRECEDENT Ja havia donat positiu el 2012, però una recepta li va permetre salvar el càstig de dos anys REACCIÓ “Ben fet, IAAF”, va tuitejar Emma Coburn, tercera a Rio en 3.000 m obstacles darrere de dues kenianes

 ?? DIEGO AZUBEL / EFE ?? Jemima Sumgong, de 32 anys, positiu per EPO
DIEGO AZUBEL / EFE Jemima Sumgong, de 32 anys, positiu per EPO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain