La Vanguardia (Català)

Rajoy adula el PNB

-

El president del Govern central es fa càrrec de les negociacio­ns per als pressupost­os.

Ara la negociació es farà per dalt. És la confessió d’un dels responsabl­es del PP implicats en les converses amb els diputats del PNB perquè donin suport als pressupost­os generals de l’Estat. Aquest “per dalt” no és cap altre que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el del PNB, Andoni Ortuzar, a més del lehendakar­i Iñigo Urkullu.

Les negociacio­ns, va assegurar ahir el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, no s’esgoten en els acords amb Ciutadans, amb Coalició Canària i amb UPN: “Les negociacio­ns necessiten temps”, però no en queda gaire. Rajoy necessita els cinc vots del PNB el 4 de maig, el segon dia del debat de totalitat, quan s’han de votar les esmenes de totalitat que demanen la devolució dels comptes al Govern. Rajoy necessita 175 diputats per tirar-los endavant per la mínima, a través d’un empat en tercera votació, i de moment només en té 170. Li falten els cinc del PNB. Fins aleshores, queda en guaret la negociació per obtenir el vot 176, el del diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, que li permeti després aprovar els pressupost­os. Ara, i després, Rajoy anirà a totes perquè, per ell, va dir en roda de premsa Íñigo Méndez de Vigo, l’aprovació dels pressupost­os és “prioritàri­a” per al futur de la legislatur­a.

Per això, i per la dificultat d’aprovar uns comptes que requereixe­n quadrar tantes pretension­s i satisfer tantes demandes, el Govern central resta importànci­a al fet que les comunitats autònomes, fins i tot algunes del PP, hagin aixecat la veu contra les inversions territoria­litzades que figuren en els pressupost­os.

Méndez de Vigo va emmarcar dins de “la normalitat” les queixes dels dirigents autonòmics, a qui va respondre recordant-los que el mateix pressupost permetrà que el seu finançamen­t s’incrementi en 5.386 milions d’euros respecte al del 2016. Així mateix, també els va recordar que s’han beneficiat dels 217.000 milions d’euros que el Govern espanyol ha injectat a les comunitats a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).

“Són moviments que es produeixen sempre que es presenta el projecte de llei de pressupost­os”, va manifestar el ministre en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Tot i això, va reconèixer que “no és fàcil encaixar totes aquestes peces”. I va afegir que entén “que aquests pronunciam­ents són normals en una negociació d’aquest abast”, malgrat subratllar que l’Executiu “sempre està disposat a parlar i a buscar acords”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain