La Vanguardia (Català)

El Govern central no es fia d’ETA i li exigeix que es dissolgui i demani perdó

L’Executiu manté inalterabl­e la seva posició de duresa amb l’organitzac­ió

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Avui el Govern espanyol no estarà de guàrdia per seguir el desenvolup­ament de cap esdevenime­nt. Ni es planteja emetre un comunicat o fer una declaració de reacció a l’anunciat desarmamen­t d’ETA. El Govern de Mariano Rajoy no pensa “participar d’aquest acte propagandí­stic” i la proclamaci­ó, per part de la mateixa banda terrorista, que s’ha desarmat, el deixa indiferent. Ni se la creu ni se la deixa de creure. Oficialmen­t no li importa, o almenys és el que vol fer veure quan se li pregunta pel que pot suposar d’avanç cap al final de l’existència de la banda terrorista.

La inflexibil­itat del Govern espanyol és plenament coherent amb la posició que mantenia el PP quan era a l’oposició i ETA va anunciar el cessament definitiu de la violència. Aquella posició es manté “inalterada”, segons el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, que repeteix cada vegada que se li pregunten les condicions de l’Executiu per creure’s alguna cosa del que faci ETA: “Que es desarmi, que es dissolgui, que demani perdó a les víctimes i que ajudi a aclarir els crims de la banda encara no resolts”, més de 300, segons l’Executiu de Mariano Rajoy.

Per tot plegat, el missatge del Govern central en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, i amb el comunicat de la banda terrorista en què assegura que “ja és una organitzac­ió desarmada”, va ser el de restar importànci­a al que passarà avui, quan “les armes i explosius que tenia sota el seu control” ja estiguin en mans de la “societat civil”. “No esperem res del dia de demà [pel dia d’avui]”, va dir Méndez de Vigo.

És un missatge de duresa que sobretot vol ser un missatge destinat a les víctimes: “El Govern sempre serà al costat de les víctimes”, va dir el ministre portaveu, a la qual cosa va afegir: “Que sàpiga ETA que no ha d’esperar res del Govern, que no tindrà cap rèdit ni cap benefici polític. Així serà com ajudarem de veritat les víctimes”. Missatge repetit a cada pregunta que se li formulava per la transcendè­ncia de l’acte de desarmamen­t que avui tindrà lloc a Baiona: “ETA no obtindrà res d’un Estat democràtic com l’espanyol, que té el suport de tots els demòcrates”.

Perquè malgrat que el PP, par- tit que dona suport a l’Executiu central, es va quedar sol no donant suport a l’aprovació d’una proposició del Parlament Basc que avala la feina de la Comissió Internacio­nal de Verificaci­ó i demana als governs espanyol i francès que col·laborin en la culminació del final d’ETA, sap que la posició de l’Executiu espanyol està bàsicament avalada per la resta dels partits. De fet, respecte a aquesta declaració del Parlament Basc, el Govern central defensa que una acció com el desarmamen­t no mereix cap aplaudimen­t, i que el País Basc “no té un deute amb ETA”.

De fet, l’Executiu sap perfectame­nt que la posició del principal partit de l’oposició, el PSOE, és més a prop seu que de la literalita­t del document aprovat pel Parlament Basc.

Per això també el Govern central no se sent en la necessitat de fer cap gest ni fer cap pas, i pot mantenir la seva negativa a adoptar gestos que puguin interpreta­r-se com a concession­s a la banda terrorista, com ara que l’Executiu es plantegés un apropament de presos, com es reclama des de diferents sectors, sobretot del País Basc.

Ahir mateix, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va descartar qualsevol gest d’aquesta índole, entre altres coses, va dir, perquè cap d’ells no compleix els requisits per ser excarcerat per malaltia. El ministre, en un acte amb les víctimes, va subratllar la importànci­a de “treballar també per a un desarmamen­t ideològic, que es tradueixi en la plena deslegitim­ació dels terroriste­s, que no es difumini l’autèntic relat i que tota la societat sigui conscient que hi va haver víctimes i assassins”.

Méndez de Vigo creu que hi ha un ampli acord dels partits sobre el futur

Interior no se sent en l’obligació de fer cap gest envers els presos de la banda

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? El Govern central, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, es va esforçar a evitar concedir transcendè­ncia al desarmamen­t d’ETA
BALLESTERO­S / EFE El Govern central, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, es va esforçar a evitar concedir transcendè­ncia al desarmamen­t d’ETA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain