La Vanguardia (Català)

Les víctimes reivindiqu­en la llei

Una vintena d’associacio­ns exigeixen a ETA la dissolució immediata

- BARCELONA Redacció

Una vintena d’associacio­ns de víctimes del terrorisme van difondre ahir un comunicat conjunt en què exigeixen “l’entrega total de totes les armes i la dissolució incondicio­nal i immediata” d’ETA, que descriuen com “una organitzac­ió terrorista que ha assassinat més de vuit-centes persones innocents al llarg de cinquanta anys”.

El comunicat arriba just després de l’anunci del desarmamen­t efectiu de la banda terrorista a través d’un missatge enviat a la BBC en el qual els autors van evitar parlar de la seva dissolució. “Per respecte a la memòria de les víctimes, per fer justícia a tants innocents i per la dignitat de les víctimes i de tots els espanyols, el final d’ETA ha de ser una dissolució sense cap concessió per part de l’Estat”, reclamen les entitats en el comunicat firmat, entre d’altres, per l’Associació de Víctimes del Terrorisme, la Fundació de Víctimes del Terrorisme, Dignitat i Justícia, Covite i el Centre Memorial de les Víctimes del Terrorisme.

Segons aquestes organitzac­ions, el “suposat final” de la banda terrorista “no pot estar presidit per la impunitat”, i en lloc seu advoquen per un desenllaç que estigui “subjecte als principis que inspiren l’Estat de Dret, on l’aplicació de la llei no és negociable”. Les víctimes recorden que l’actual procés s’ha de cenyir a la llei de la mateixa manera que durant “les últimes dècades”, en les que identifiqu­en la col·laboració entre Espanya i França com “un pilar essencial” per al final de la banda.

En aquest sentit, el comunicat demana expressame­nt al Govern espanyol i a l’Audiència Nacional que estableixi­n els mecanismes necessaris perquè les forces i cossos de seguretat de l’Estat puguin participar en l’anàlisi de les armes que s’entreguin a les autoritats franceses. Per aquestes associacio­ns, les armes lliurades pels terroriste­s “constituei­xen evidències judicials que poden servir per esclarir els més de 300 assassinat­s d’ETA no resolts”.

Les entitats també agraeixen en el seu comunicat la tasca de les forces i cossos de seguretat, “sense la dedicació dels quals no hauria estat possible posar fi a aquesta xacra”. Així mateix, recorden que “no oblidaran mai” el seu “esforç profession­al i eficaç” per acabar amb l’organitzac­ió, com tampoc la tenacitat i la resistènci­a de nombrosos ciutadans amenaçats per ETA que es van mantenir en les seves conviccion­s sense claudicar davant les amenaces.

Amb referència a l’acte programat per avui a Baiona per mediadors d’ETA, les víctimes sol·liciten l’aplicació estricta de la llei i el respecte “absolut al relat veritable del que han estat 50 anys de terror”. Segons deixen veure en el seu comunicat, la derrota de la banda terrorista només “serà total” quan “desaparegu­i el que queda de l’organitzac­ió terrorista” i s’aconseguei­xi “la seva deslegitim­ació política, social i moral”.

Les entitats recorden que el final d’ETA només arribarà amb “la seva deslegitim­ació política, social i moral”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain